Z wizytą w herbaciarni

1 Komentarz
8 Zdjęć
Środa, 01-08-2012

Herbata - latem zaspokaja pragnienie, zimą rozgrzewa. Potrafi w sobie rozkochać, a jej różne odmiany - zaskakiwać. Towarzyszy całym pokoleniom, a jej różnorodność sprawia, że obok sklepów z organiczną żywnością pojawiają się kolejne herbaciarnie.

Zamiast małej czarnej

Zielone herbaty, które choć smakują delikatnie, działają na ludzkie zdrowie z niezwykłą intensywnością. Pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zalecane są osobom mającym problemy z cerą trądzikową. Herbata biała, pochodząca z Chin, nazywana jest eliksirem młodości i jest najdroższym gatunkiem. Zawiera bardzo dużo polifenoli o działaniu przeciwutleniającym, zapobiegając szybkiemu starzeniu się organizmu.

W walce z nadwagą pomaga z kolei herbata czerwona - pu-erh, która przyspiesza metabolizm i wspomaga pracę wątroby (ten napój warto wybrać po wypiciu alkoholu). Kobietom w ciąży zaleca się picie herbaty rooibos o miodowym smaku, bogatej w żelazo i pozbawionej kofeiny. Ten napój, pochodzący z RPA, łagodzi mdłości, uciążliwe szczególnie w I trymestrze.

Wyboru można oczywiście dokonywać także wśród herbat czarnych, pochodzących z Chin czy Indii. O ile filiżanka herbaty oznacza zazwyczaj herbatę chińską z największą zawartością kofeiny ze wszystkich, to sklepy oferują swoim klientom znacznie więcej, np. Yunnan Złoty czy Darjeeling.

Kawa kontra Yerba Mate

Prym wiedzie czarna herbata, którą wszyscy znają. Coraz więcej osób chce jednak spróbować czegoś nowego: herbaty zielonej, białej, pu-erh czy mate. - W ostatnich miesiącach to właśnie Yerba Mate króluje wśród klientów. Jest  popularna nie tylko u studentów, którzy już od dawna pili ją w czasie sesji, aby podnieść sprawność intelektualną i polepszyć zdolność koncentracji, ale także u osób w innym wieku - opowiada Marta, ekspedientka sklepu „Czas na Herbatę”.

O swoim pierwszym kontakcie z Yerba Mate na swoim blogu opowiada podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska. - Wypiłam ostrożnie jeden mały łyk, oczy stanęły mi w słup, żołądek zwinął się w bolesną kulkę i pomyślałam, że to są najbardziej piekielne ziółka na świecie! Były gorzkie, mocne, dziwnie pachniały - wspomina. Ale na wszystko znajdzie się sposób. - Jest duży wybór rodzajów Yerba Mate, np. z cytryną, wiśnią, hibiskusem czy miętą, dzięki tym dodatkom herbata smakuje lepiej - podpowiada Marta.

Yerba Mate jest korzystna dla ludzkiego zdrowia. Jest świetnym zastępnikiem kawy, zawiera odmianę kofeiny - mateinę. Nie wypłukuje z organizmu magnezu, pobudza na dłużej niż kawa, pomaga w walce z bezsennością, otyłością, stresem, a nawet opóźnia starzenie się organizmu.

Herbaciany ogród

Herbaty to także napoje owocowe (m.in. z dodatkiem cytryny, malin, rodzynek, goździków, jabłek, cynamonu, dzikiej róży, żurawiny) oraz przeróżne napary. Największym uznaniem cieszy się z pewnością herbata z melisy działająca jako napój uspokajający. Rzadziej pije się herbatę z bratka zalecanej przez zielarzy jako lekarstwo na trądzik.

W całej tej różnorodności nie wolno zapominać o samym procesie parzenia. Po wyborze herbaty warto dowiedzieć się, jak długo ją parzyć i w jakiej temperaturze. A w herbaciarni zaopatrzyć się w odpowiednie czajniczki i zaparzacze, w razie potrzeby bombille do Yerba Mate.

Polecane herbaty:
Herbata czarna - Yunnan Złoty dostępny TU  lub Darjeeling do kupienia TU
Herbata zielona - Xi Hu Lung Ching, do kupienia np. TU lub Phoenix Eyes dostępna TU
Herbata biała - Pai Mu Tan dostępna TU
Herbata pu-erh - połączona z bergamotką do kupienia TU
Herbata Rooibos - Honeybush do kupienia TU
Yerba Mate - sprowadzana z Argentyny dostępna TU