Wykwintny grill: wegetariańskie, zielone koziołki matołki

0 Komentarzy
13 Zdjęć
Niedziela, 08-07-2012

… czyli ogórki i cukinie faszerowane kozim serem z miętą. Przepis spodoba się wszystkim miłośnikom serów oraz osobom poszukującym oryginalnych smaków. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, nawet niewprawionym w kuchennych bojach pomoże złamać mięsną rutynę na grillowym ruszcie

Składniki dla 1 osoby:
- 1 mała cukinia
- 1 ogórek
- 100 g koziego serka lub twarożku
- 1 mała cebula
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka posiekanej, świeżej mięty
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku



Przeciąć cukinię na pół, wydrążyć miąższ i go posiekać. W rondelku dusić go 5 minut ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną szalotką, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wydrążoną cukinię napełnić farszem. Ogórka pokroić w grube plastry, skropić go oliwą i ułożyć na nim plastry cebuli, a następnie posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane cukinie i ogórki ułożyć na aluminiowych tackach na grillu. W tym czasie serek wymieszać z miętą, kminkiem, solą i pieprzem, a jeżeli jest z suchy to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania masę układać na cukinii i ogórku, i tak grillować jeszcze 5 – 7 minut.

AG