Wykwintny grill: serowe przekąski z rusztu

3 Komentarze
13 Zdjęć
Sobota, 16-06-2012

Po raz kolejny udowadniamy, że grillowanie wcale nie musi być wyłącznie mięsne. Miłośnicy tematu pewnie doskonale o tym wiedzą, a wszystkich innych zachęcamy do układania na ruszcie również… serów!

Nasi południowi sąsiedzi, Czesi i Słowacy do grillowania używają sera żółtego, pokrojonego w plastry o grubości 1 – 1,5 cm, opanierowanego w jajku i bułce tartej, a następne owiniętego w folię lub ułożonego na aluminiowych tackach. Efekt końcowy to tzw. ser smażony lub prażony. Najlepsze gatunki do przygotowywania takich przekąsek to holenderskie, pełnotłuste, twarde i bez dziur (np. Edamski). Ale w podobny sposób grillować można również sery pleśniowe – typu brie lub camembert.

Składniki dla 1 osoby:
- 1 opakowanie sera brie lub camembert
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- oliwa
- świeża papryka zielona lub czerwona
- łyżeczka miodu
- czosnek
- sól i pieprz
- pieczywo
- rukola
- konfitura żurawinowa



Pokrojoną w cienkie paski paprykę, czosnek, miód ułóż na skropionej oliwą tacce, przypraw i grilluj około 10 minut. Jajko roztrzep na talerzyku, na drugi wysyp bułkę tartą. Zanurz ser w jajku a następnie w bułce. Na rozgrzaną tackę lub patelnie ułóż opanierowany ser, po 1 – 2 minutach przełóż na drugą stronę. Po ok. 5 minutach panierka będzie złota, a serek miękki w środku. Podajemy go na ciepło na rukoli, z grillowanym pieczywem, papryką i opcjonalnie konfiturą żurawinową.

AG

  • Sob., 16-06-2012 Gość
    Pysznosci.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 16-06-2012 Gość
    Ni nie wpadłabym na to żeby grillować ser sote
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 16-06-2012 Gość
    Gość (Sob., 16-06-2012) napisał:

    Ni nie wpadłabym na to żeby grillować ser sote



    a wpadlas na to, ze jest duza roznica pomiedzy serem a tofu? :-/
    Odpowiedz Zgłoś