Wykwintny grill: królik z rożna

13 Komentarzy
19 Zdjęć
Sobota, 02-06-2012

Nie proponujemy Wam grillowania skaczących po ogródku pupili, ale danie jest tak doskonałe, że warto rozejrzeć się za króliczą tuszką w sklepach – jej zdobycie, wbrew pozorom nie będzie takie trudne. O przygotowaniu mięsa trzeba pomyśleć dzień wcześniej przed planowanym grillem. Zatem do dzieła!

Składniki:
- 1 tuszka królika
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki musztardy
- kilka plastrów wędzonego boczku
- świeży rozmaryn
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina



Wszystkie suche przyprawy należy wymieszać i rozetrzeć w moździerzu (np. Pinch Longart, Cena 370 zł lub Tradition Skeppshult, Cena: 200 zł). Pomocny może być także elektryczny młynek (np. MPM, Cena: 29 zł). Mieszanką musztardy i masła należy natrzeć tuszkę wewnątrz z na zewnątrz, do wnętrza włożyć świeży rozmaryn i plastry boczku, wszystko posypać mieszanka przypraw. Związać tuszę, następnie zawinąć mięso w folię i pozostawić w lodówce na noc (min. 4 godziny).

Tak przygotowanego królika należy grillować bez folii na wysokości 10 – 15 cm nad źródłem ciepła (może być na rożnie) przez około 15 minut, następnie przez ok 30 minut w nieco niższej temperaturze od czasu do czasu obracając i polewając czerwonym winem. 

AG

  • Sob., 02-06-2012 .hubert
    biedny bugs bunny...
    ...yummy! ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 02-06-2012 Gość
    nie rozumiem jak można przy art. nt grillowanego królika dać zdjęcie małego ślicznego kicusia. To tak jakby najpierw pojezdzić konno a później zajadać się mięskiem z tego wiechrzowca :(
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 02-06-2012 Gość
    Gość (Sob., 02-06-2012) napisał:

    nie rozumiem jak można przy art. nt grillowanego królika dać zdjęcie małego ślicznego kicusia. To tak jakby najpierw pojezdzić konno a później zajadać się mięskiem z tego wiechrzowca :(


    To jak jesz mięso to nie wiesz skąd się wzięło? Każdy powinien mieć świadomość, że porcja mięsa, to zwierze, które kiedyś żyło. Może wtedy ludzie nie będą tak marnotrawić jedzenia, kupować za dużo, a potem wyrzucać do śmieci i traktować je przedmiotowo. Zwierze to nie przedmiot.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 02-06-2012 Gość
    Gość (Sob., 02-06-2012) napisał:

    Gość (Sob., 02-06-2012) napisał:

    nie rozumiem jak można przy art. nt grillowanego królika dać zdjęcie małego ślicznego kicusia. To tak jakby najpierw pojezdzić konno a później zajadać się mięskiem z tego wiechrzowca :(



    To jak jesz mięso to nie wiesz skąd się wzięło? Każdy powinien mieć świadomość, że porcja mięsa, to zwierze, które kiedyś żyło. Może wtedy ludzie nie będą tak marnotrawić jedzenia, kupować za dużo, a potem wyrzucać do śmieci i traktować je przedmiotowo. Zwierze to nie przedmiot.


    oj tam inaczej traktuje sie szynke jak wczesniej nie glaskales swinki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 02-06-2012 Gość
    Kiedys ludzie zapłacą za to masowe mordowanie zwierzat ! Predzej czy pozniej ! Juz teraz wielu ludzi za to płaci jedzac przemysłowe mieso szprycowane antybiotykami, sterydami i innym śodkami - jak myslicie skad tak wiele chorób i nowotworów ? Ale nie żal mi tych ludzi... trzeba było myslec wczesniej.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 03-06-2012 Gość
    Gość (Sob., 02-06-2012) napisał:

    nie rozumiem jak można przy art. nt grillowanego królika dać zdjęcie małego ślicznego kicusia. To tak jakby najpierw pojezdzić konno a później zajadać się mięskiem z tego wiechrzowca :(

    Prawda?A w ogole jak mozna jesc kroliczki?????
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Gość
    Dobra rzecz - ja dziś kupiłam króliczą tuszkę w Lidlu i jutro w takim razie będę grillować :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 07-06-2012 Gość
    Gość (Śr., 06-06-2012) napisał:

    Dobra rzecz - ja dziś kupiłam króliczą tuszkę w Lidlu i jutro w takim razie będę grillować :)


    A moze swojego ojca wrzuc na grila ?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 11-08-2012 Gość
    .hubert (Sob., 02-06-2012) napisał:

    biedny bugs bunny...

    ...yummy! ;)

    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 11-08-2012 Gość
    Gość (Czw., 07-06-2012) napisał:

    Gość (Śr., 06-06-2012) napisał:

    Dobra rzecz - ja dziś kupiłam króliczą tuszkę w Lidlu i jutro w takim razie będę grillować :)



    A moze swojego ojca wrzuc na grila ?

    Odpowiedz Zgłoś
1 2