Wykwintny grill: biało-czerwona sałatka Koko Koko Euro spoko

1 Komentarz
13 Zdjęć
Sobota, 09-06-2012

Co zaserwować zagranicznemu gościowi, odwiedzającemu Polskę z okazji Euro 2012? Może lekką, biało-czerwoną sałatkę z kurczakiem? Grill kojarzy się głownie z ciężkimi i ociekającymi tłuszczem potrawami, ale wcale nie musi to być regułą. Dziś na dowód tego sałatka według dyplomowanego kucharza, Konrada Birka.

Do jej przygotowania najlepszy będzie Kurczak Zagrodowy z Podlasia - hodowany w małych, rodzinnych fermach położonych w czystym ekologicznie rejonie i żywiony wyłącznie paszą roślinną, jego mięso dzięki temu jest delikatniejsze i bardziej kruche, a przy tym mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Grillowane piersi można podać na sałacie lodowej lub rzymskiej z białym sosem czosnkowo-serowym, grzankami oraz czerwonymi akcentami w postaci pomidorów i papryki. Kurczaka można również upiec w piekarniku w całości ze świeżymi ziołami i cytryną.


Składniki dla 4 osób:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 pęczek świeżego oregano
- 2 cytryny pokrojone w cząstki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sparzona i starta skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól i grubo mielony pieprz czarny do smaku



Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersiach i udach. Powstałe w ten sposób „kieszenie” natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie wypełnić masłem połączonym z czosnkiem oraz świeżymi ziołami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, nafaszerować cząstkami cytryny i natrzeć olejem połączonym ze skórką cytrynową, wędzoną słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny aż skórka zacznie się rumienić. Należy pamiętać, aby co 15 minut polewać kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem. Do tego samego naczynia żaroodpornego możemy włożyć kilka młodych ziemniaków i piec je razem z kurczakiem. Kurczaka podawać od razu po upieczeniu z ziemniakami, ulubionymi sałatami i sosem powstałym w trakcie pieczenia.

AG

  • Pn., 11-06-2012 Gość
    spoko przepis tylko kurak niedozdobycia
    Odpowiedz Zgłoś