Popijając lampkę wina na pewno kiedyś zastanawialiście się czy wyczuwany przez was smak jest tym prawidłowym. Może jednak powinno ono mieć inny aromat? Jeśli coś was zaniepokoiło, znamy kilka sposobów, żeby sprawdzić czy trunek nie jest po prostu zepsuty. Często można to stwierdzić tylko po zapachu albo smaku. Sam kolor zawiera już dużo podstawowych informacji.
1. Kolor jest zbyt ciemny
Kiedy białe wino jest wystawione na działanie powietrza ciemnieje, a dokładniej: lekko brązowieje. Kiedy zaś czerwone wino się utlenia, traci niektóre ze swoich czerwonych lub fioletowych odcieni i także zaczyna wpadać w brąz. Nie dotyczy to win wiekowych, które standardowo mają ciemniejsze kolory. Jeśli jednak alkohol należy do tych młodych (1-2 lata) może to oznaczać, że stał otwarty przez zbyt długi czas lub źle go zabutelkowano. Aby mieć stuprocentową pewność najlepiej będzie sprawdzić to w praktyce i zostawić otwartą butelkę wina, a po kilku dniach odkorkować nową. Wtedy możecie porównać oba kolory.
2. Wino ma bąbelki...
…a nie jest z gatunku tych musujących, na pewno zaszedł jakiś rodzaj fermentacji. W restauracji lub barze możemy wtedy poprosić o inną butelkę. A jeśli jesteś akurat w domu, to znak, aby zaopatrzyć się w nowe.
3. Pachnie jak mokry pies albo tekturowy karton
Brzmi to całkiem zabawnie albo nawet irracjonalnie, ale takie zapachy nie są niczym abstrakcyjnym. Podobna woń związana jest ze skazą korkową i oznacza, że pojawiła się pleśń, która uaktywniła w korku zawiązek chemiczny o nazwie TCA. Nawet niewielkie jej ilości zmieniają znacznie smak wina.
4. Pachnie jak bandaż albo stodoła
Kolejna porcja nietypowych zapachów oznacza, że w trunku uaktywniły się drożdże lub po prostu wino przechowywany w złych warunkach higienicznych. Taka specyficzna woń czasem pochodzi też od samych winogron. Wypicie takiego trunku nie zaszkodzi naszemu organizmowi, ale nie każdemu będzie odpowiadać.
5. Pachnie jak zmywacz do paznokci albo ocet
W twoim winie są bakterie kwasu octowego, powodujące zmianę smaku i konsystencji. Alkohol nadaje się do picia, ale może powodować lekkie pieczenie.
6. Pachnie jak palona guma albo gotowana kapusta
Zdarza się to raczej rzadko, ale jeśli wyczujecie podobny zapach, bądźcie pewni, że to zasługa niepożądanych związków siarki. Jeśli możecie, wybierzcie inny rodzaj wina.
7. Wino nie ma zapachu
Butelka mogła być przechowywana w zbyt niskiej temperaturze lub potrzebuje trochę powietrza, żeby uwolnić aromat. Najlepiej wtedy ogrzać szkło rękami, lekko zamieszać i odczekać parę minut.
EM