W jakiej temperaturze podajemy wino?

Tagi: wino, wina
0 Komentarzy
4 Zdjęcia
Poniedziałek, 30-07-2012

Podstawowa zasada – wino podajemy w takiej temperaturze, która odpowiednio uwypukli i podkreśli jego walory smakowe i zapachowe. Tak jak właściwe kieliszki mogą uczynić z degustacji wyjątkowe przeżycie, tak niewłaściwa temperatura może popsuć całą przyjemność płynącą z picia wina.

Warto też pamiętać, że smak jest ściśle uzależniony od temperatury spożywanego napoju. Np. słodycz wyraźniej odczuwana jest, gdy wino jest cieplejsze, schładzanie natomiast wzmaga intensywność goryczy. Nie należy jednak przesadzać. Zbyt mocno schłodzone wino traci wiele aromatu, a to podane w zbyt wysokiej temperaturze okaże się mdłe, płaskie i uboższe w smaku.

Pamiętajcie – win nie należy serwować w temperaturze przekraczającej 19 stopni C. Dziwne? Przecież wielokrotnie czytaliście na butelkach opis „podawać  w temperaturze pokojowej"? Zgadza się, ale pojęcie to powstało w czasach, gdy centralne ogrzewanie nie było powszechne i wyrażenie to oznaczało temperaturę ok. 16-17oC (a w chłodnych, wietrznych zamkach i pałacach arystokracji zapewne jeszcze niższą).


Poniżej znajdziecie optymalne temperatury serwowania win:

musujące (cava, sekt, crémant - zarówno wytrawne jak i słodkie), szampany nierocznikowe - 5-8°C
eiswein, słodkie vouvray - 5-8°C
najlepsze szampany rocznikowe - 7-9°C
białe wytrawne - 7-10°C
białe do dłuższego przechowywania - 10-14°C
auslese, spätlese - 10-12°C
beerenauslese, najlepsze sauternes - 10-14°C
likierowe, półsłodkie i słodkie (tokaj, muskat, podstawowe sauternes) - 6-8°C
rózowe - 8-12°C
czerwone „nouveau", „primeur" i vins de pays - 11-14°C
czerwone lekkie, owocowe - 12-15°C
nieco cięższe czerwone (większość win z Nowego Świata) - 14-16°C
szlachetne burgundy, chianti, kalifornijskie i australijskie Pinot Noir, wina z Doliny Rodanu - 15-16°C
szlachetne bordeaux, reservas z Rioja i Ribera del Duero, portugalskie reservas z Dao, barolo, najlepsze kalifornijskie wina zinfandel i australijskie cabernet / shiraz - 16-18°C
porto vintage - 16-18°C
wytrawne sherry (fino i manzanilla) - 8-10°C
sherry amontillado i oloroso, porto - 10-14°C
marsala, słodkie sherry (cream, PX), madera - 11-15°C

AWP