Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni

6 Komentarzy
14 Zdjęć
Wtorek, 23-07-2013

Mieszkańcy Gdyni pewnie już znają "Tłustą kaczkę", ale przede wszystkim chcemy polecić ją turystom. Choć mieści się dość daleko od centrum, nie widać z jej okien morza, to warto tu przyjechać specjalnie, by zjeść coś pysznego.

Specjalnością "Tłustej kaczki" nie są ryby, jednak w menu pojawiają się bardzo często. I nigdy nie są mrożone, co nawet nad morzem nie jest takie pewne. Miałam okazję zjeść tutaj doskonałego szczupaka (przyrządzonego sous vide). Szefowie kuchni, Tomasz Mrozik i Jacek Fedde, codziennie wybierają świeże ryby na targu, a potem wymyślają, jak je przyrządzić. Inspirują się przede wszystkim polską kuchnią, ale dania są nowoczesne i w lżejszym wydaniu.

Używają tylko świeżych ziół, także tych już trochę zapomnianych, np. mniszka lekarskiego i dzikiego groszku. Na bazie ziół powstaje też fantastyczny zielony chłodnik , do którego dodatkiem są kawałeczki gotowanego węgorza. Zresztą chłodniki w menu Tłustej Kaczki pojawiają się często - także bardziej klasyczne, np. z młodych buraków, ogórka i jabłek. Na chłodniejsze dni świetną propozycją jest żurek z wyrabianą na miejscu białą kiełbasą.

Co jest specjalnością "Tłustej kaczki", nie trudno zgadnąć. Kaczka gotowana jest metodą próżniową, a potem pieczona. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, ale skórka krucha. Kaczka serwowana jest z jabłkami, ziemniakami, sosem porzeczkowo-żurawinowym. Na kaczkę dobrze jest wybrać się z przyjaciółmi, bo podawana jest w całości na drewnianej desce, kelner kroi ją dopiero przy stoliku.

Wśród głównych dań znajdziemy także pieczony udziec jagnięcy, polędwicę wołową czy schab wieprzowy, ale również przygotowywany sous vide.

Karta deserów jest krótka, to z reguły trzy pozycje. Deser dnia, owoce sezonowe (teraz są to jagody) na kruszonej bezie z kremem aromatyzowanym amaretto i bitą śmietaną. Na miłośników czekolady czeka ciastko czekoladowe z musem wiśniowym.

W "Tłustej Kaczce" zachwyca nie tylko jedzenie, ale także wnętrze restauracji. Zaprojektowali ją młodzi architekci. Jest tu dużo naturalnego drewna, ale w nowoczesnej, minimalistycznej wersji. Sosnowy bar, deski na ścianach, sprawiają, że panuje tu przytulny, "leśny" klimat. Wrócę tam na pewno przy następnej wizycie w Gdyni. Tym razem na kaczkę.

Restauracja czynna jest codziennie od 13 do 22.

Foto: własność restauracji Tłusta Kaczka

DG

Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni

Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni

  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Tu warto bywać: Tłusta Kaczka w Gdyni
  • Śr., 24-07-2013 aga
    A to przypadkiem nie należy do Geslerowej od Upadłych Rewolucji??? Reklama bo biznes upada??
    Ja bym chciała wiedzieć kto jest właścicielem, a nie szefem kuchni. Dobry kucharz wszędzie świetnie ugotuje, a dlaczego mam dać zarobić jakiejś wrednej małpie.
    Od razu przeprasza, jeśli właścicielem jest inna osoba. Poprostu tamtej baby nie znoszę tak jak Grycanek.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 24-07-2013 Gość
    To nie jest restauracja Magdy Gessler.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 24-07-2013 aga
    W takim razie ok. Trzeba sprawdzić jak będę u rodzinki.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 30-07-2013 Gość
    Wolę już tutaj zajrzeć: http://www.binary24.pl :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 30-07-2013 Gość
    Dzisiaj rano skończyła mi się kasa na koncie, wszedłem w te darmowe doładowania co tak reklamują, od początku myślałem że to ściema a jednak NIE !! :)
    Dostałem DRUGIE DARMOWE DOŁADOWANIE !.STRONA ---> http://yuarel.com/darmowe_2dola…
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 10-08-2013 Gość
    Gdy będę w Gdyni postaram się zajść , do restauracji.
    Odpowiedz Zgłoś