Tu warto bywać: Stółdzielnia

3 Komentarze
7 Zdjęć
Wtorek, 16-04-2013

Kolejna nowa restauracja na Mokotowie. Tym razem w takim miejscu, gdzie chyba nikt nie spodziewałby się smaków włoskiej kuchni. Nawet trochę trudno ją znaleźć w zakamarkach pawilonów na rogu ulic Kazimierzowskiej i Wiktorskiej. Ale warto szukać, bo jedzenie jest bardzo dobre!

Restauracja prawie w piwnicy, surowe wnętrze, przejście przez parking....to nie brzmi dobrze. Jednak w Stółdzielni czuje się, że nic nie jest tak ważne, jak jedzenie. Trzeba mieć dużo optymizmu, by zdecydować się otworzyć restaurację w takim miejscu.

Póki co, w weekendy potrzebna jest rezerwacja. W Stółdzielni jest tylko kilka stolików, a już chyba sporo osób polubiło to miejsce. W sobotę, w porze lunchu, wszystkie były zajęte. Inspiracja? Kuchnia włoska. Kucharze używają produktów, sprowadzanych głównie z Włoch.

Karta jest dość obszerna i często się zmienia. Stały punkt programu to oczywiście pizza. Jest bardzo dobra. Z przystawek warte polecenia są rydze podawane na świeżych listkach rukoli. Ciekawa propozycja to także foccacia z lordo (cieniutką, włoską słoniną), klasyczna foccacia, carpaccio z ośmiornicy. Z sobotnich dań głównych polecana była dorada z grilla oraz małże, ale przekornie przetestowałam grillowane krewetki z musem z mango. To bardzo dobre połączenie.

W Stółdzielni zjemy także deser, ale jak  dowiedziałam się – ciasta nie są przygotowywane w restauracji tylko u przyjaciół – Piniata Słodkości. Zdecydowałam się na może mało włoski deser, bo sernik czekoladowy z delikatnym kajmakowym kremem i orzechami laskowymi. Według mnie nie był to jednak najlepszy wybór. Po za tym deser bez kawy...No właśnie Stółdzielnia to raczkująca restauracja, działa od niedawna i ekspress jeszcze nie dojechał. Ma być w przyszłym tygodniu. Na pewno wrócę na kawę i nie tylko. Latem planowany jest ogródek i wydzielone miejsce na zabawy dla dzieci. Trzymam kciuki, bo urządzenie go w tym miejscu nie będzie takie łatwe.

Foto: własność restauracji

DG

Tu warto bywać: Stółdzielnia

Tu warto bywać: Stółdzielnia

  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Tu warto bywać: Stółdzielnia
  • Pn., 15-04-2013 Gość
    "Po za tym deser bez kawy..."
    Czy te artykuły pisze ktoś na stażu czy 'profesjonalista', który nie czyta tego co napisał?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 08-05-2013 Gość
    byłam dzisiaj kawa jest i to pyszna...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 03-08-2013 buba
    Piwniczna izba w spalinach i samochodach dostawczych .Drogo i bez smaku
    Odpowiedz Zgłoś