Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna

3 Komentarze
8 Zdjęć
Poniedziałek, 01-04-2013

Nie, nie chodzi o nazwę sklepu z artykułami kuchennymi, ale o nową warszawską restaurację. Jak deklarują właściciele, Kuchnia Funkcjonalna serwuje zdrowe, mądrze przyrządzone, proste dania inspirując się przy tym tradycjami kulinarnymi ze świata.

Dużą wagę odgrywają tutaj składniki, z jakich powstają potrawy: restauracja zaopatruje się u lokalnych dostawców i w ekologicznych gospodarstwach. Ma być przede wszystkim zdrowo, dlatego kucharze używają mąki pełnoziarnistej, ryżu basmati, oleju lnianego i oliwy z oliwek, masła, gęsiego smalcu, serów zagrodowych, składników bezglutenowych itp.

Karta jest krótka i będzie się zmieniała razem z porami roku. Przykładowe propozycje z menu:

koźlina z warzywami, zupa chrzanowa, zupa z glonami wakame, risotto z pęczaku, galaretka z łososiem, placki jaglane z sałatką z buraka, sernik z koziego twarogu.

Zdjęcia: Kuchnia Funkcjonalna

EM

Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna

Warszawskie restauracje. Kuchnia funkcjonalna

  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Tu warto bywać: Kuchnia Funkcjonalna
  • Pn., 01-04-2013 znaki
    masło i Gesi smalec to niezbyt chyba zdrowe jedzonko .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 02-04-2013 Gość
    znaki (Pn., 01-04-2013) napisał:

    masło i Gesi smalec to niezbyt chyba zdrowe jedzonko .



    maslo jest zdrowsze od margaryny a gesi smalec jest duzo lzejszy od zwyklego smalcu :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 02-04-2013 Archo
    Zupa chrzanowa to jakiś wynalazek?
    Odpowiedz Zgłoś