Nie, nie chodzi o nazwę sklepu z artykułami kuchennymi, ale o nową warszawską restaurację. Jak deklarują właściciele, Kuchnia Funkcjonalna serwuje zdrowe, mądrze przyrządzone, proste dania inspirując się przy tym tradycjami kulinarnymi ze świata.
Dużą wagę odgrywają tutaj składniki, z jakich powstają potrawy: restauracja zaopatruje się u lokalnych dostawców i w ekologicznych gospodarstwach. Ma być przede wszystkim zdrowo, dlatego kucharze używają mąki pełnoziarnistej, ryżu basmati, oleju lnianego i oliwy z oliwek, masła, gęsiego smalcu, serów zagrodowych, składników bezglutenowych itp.
Karta jest krótka i będzie się zmieniała razem z porami roku. Przykładowe propozycje z menu:
koźlina z warzywami, zupa chrzanowa, zupa z glonami wakame, risotto z pęczaku, galaretka z łososiem, placki jaglane z sałatką z buraka, sernik z koziego twarogu.
Zdjęcia: Kuchnia Funkcjonalna
EM