W gastronomi tak jak w modzie, co sezon zmieniają się trendy. To co było popularne rok temu, nie jest już na topie. Idzie nowe. Zarówno jeśli chodzi o sam sposób gotowania, wykorzystywane składniki, źródła ich pochodzenia oraz same rytuały ich spożywania i regionalne kuchnie czy restauracje, gdzie warto zjeść.
Oto kolejne najsilniejsze trendy kulinarne tego roku (pierwszą część znajdziesz TU)
Lokalne produkty
Zaopatrzenie od regionalnych dostawców z małych, ekologicznych gospodarstw jest gwarancją dobrej jakości. Zdrowa żywność, zwłaszcza w wydaniu sezonowym, znalazła wielu entuzjastów. Niektóre restauracje mają już nawet własne ogródki warzywne.
Mięso od rzeźnika
Rośnie popyt na mięso rzadkich ras świń, bydła, owiec i drobiu. Zakupów nie robimy już w supermarkecie ale na przydomowym bazarku czy w sklepie mięsnym, gdzie wiadomo skąd mięso pochodzi.
Alkohole z beczki
Dzięki przechowywaniu w dębowych baryłkach whisky, brandy i bourbon zyskują szlachetny kolor i smak. W wielu miejscach serwujących trunki pojawiły się drewniane beczki, z których barmani nalewają alkohol. Ostatnim hitem są także gin i wódka z baryłki.
Restauracje jednego dania
Popularne do dawna w Japonii, dotarły również na Zachód. Specjalizują się w nieskomplikowanych potrawach, które można szybko przygotować, np. ryż, hamburgery, frytki.
Zbieranie grzybów i owoców leśnych
Wycieczka do lasu to nie tylko relaks na łonie natury. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym wystarczy rozejrzeć się wokół. Czego szukamy? Wszystkiego co nadaje się do jedzenia: grzybów lub leśnych owoców. Następny krok to dodanie znalezisk do obiadu lub kolacji.
EM