Trend: moda na gotowanie i noże w kuchni Fusion

2 Komentarze
3 Zdjęcia
Czwartek, 02-02-2012

Gotowanie stało się modne. Każdy chce gotować, eksperymentować i tworzyć w swojej kuchni dania z różnych zakątków świata. Regionalne dania wymagają specyficznych składników, ciekawostka jest natomiast, że podobnie jest z… nożami. Odpowiednio dobrany nóż może ułatwić i przyspieszyć pracę nie tylko zawodowemu kucharzowi.

Linia noży Fuzion marki Fiskars przypomina trochę zestaw pamiątek z różnych zakątków świata, poza tym łączą fińską jakość wykonania i tradycyjne, japońskie wzornictwo. W linii znalazło się 9 typów ostrzy, m.in. nóż szefa kuchni z szerokim ostrzem przy rękojeści przeznaczony jest do siekania warzyw i krojenia mięsa. W podobnej roli sprawdzi się także nóż Santoku z szeroką klingą, do filetowania lub krojenia ryb idealny jest nóż typu Yanagiba z długim ostrzem. Noże Deba i Usuba precyzyjnie siekają i kroją warzywa. A doskonale znane z babcinej kuchni noże z ząbkowanym ostrzem polecane są do krojenia różnego rodzaju pieczywa. W linii znalazły się także specjalne noże do skrobania i do obierania.

Ceny:
- nóż do skrobania 7,5 cm - ok. 50 zł
- nóż do obierania 11,9 cm - ok. 55 zł
- nóż do chleba 22,6 cm - ok. 85 zł
- nóż typ Yanagiba 24 cm - ok. 85 zł
- nóż szefa kuchni 20 cm - ok. 95 zł
- nóż kuchenny uniwersalny 20 cm - ok. 85 zł
- nóż typ Deba 12 cm - ok. 65 zł
- nóż do siekania typ Santoku 16,8 cm - ok. 75 zł
- nóż typ Usuba 17 cm - ok. 95 zł
- ostrzałka Roll-Sharp - ok. 40 zł
- listwa magnetyczna 39 cm - ok. 115 zł
- zestaw 5 noży w bambusowym bloku - ok. 620 zł

Więcej informacji na stronie Fiskars.

AG