Cupcake'i, muffiny, a ostatnio także cronaty - jeżeli chodzi o słodkości, co jakiś czas na rynku pojawia się coś nowego. Wiele produktów znika z niego jednak tak szybko, jak się pojawiło, ustępując miejsca nowszym smakołykom. Taki los spotyka jednak nie wszystkie dania, bo znaczna ich część zdążyła się przyjąć na wszystkich kontynentach.
Takich przykładów, poza babeczkami, jest kilka. W ostatniej dekadzie ludzie zdążyli pokochać dania kuchni włoskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i japońskiej. Oto 10 najlepiej przyjętych trendów żywnościowych (według "L Magazine").
Pizza
Za oceanem wielką popularność zdobyła dopiero w ostatniej dekadzie. Dziś w każdym kraju, do którego dotarła, dostępna jest w niezliczonej liczbie odmian i kompozycji. W wielu domach próbuje się ją robić według własnych, odbiegających nieco od oryginału, przepisów.
Burgery
Nieodzownie kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi, które podbiły już dawno. Z domowych imprez przeniosły się z czasem do europejskich restauracji. W ostatnich miesiącach restauracje z burgerami jak grzyby po deszczu pojawiają się w Warszawie.
Ramen
Ta japońska potrawa jest w gruncie rzeczy rosołem z makaronem, mięsem i warzywami. Uwielbiana jest m.in. przez studentów lubujących się w tzw. zupkach chińskich.
Tacos
Jedno z najlepiej przyjętych dań kuchni meksykańskiej. Zwykle z tortillą z mąki kukurydzianej podawane jest mięso, pomidory i czerwona fasola. Osoby nieprzepadające za mięsem mogą skusić się na tacos rybne.
Koktajle
Od jakiegoś czasu wypierają z barów zwyczajne drinki, choć amatorów tych ostatnich nadal nie brakuje. Koktajle coraz chętniej podaje się również na domowych imprezach, tym bardziej, że liczba receptur dostępnych w sieci wydaje się nieskończona.
Jarmuż
Jeden z trendów, który nie wpisuje się w niezdrowe fast-foody. Bogaty w błonnik jarmuż przyjął się jako składnik sałatek i potraw mięsnych, co daje powód, by zastanawiać się, czy o jego popularności nie decyduje jedynie to, do czego się go dodaje.
Kawa
Jako napój nie jest niczym nowym, wokół kawy powstała jednak dobrze przyjęta w USA i Europie kultura, tworzona przez sieci kawiarni oraz małe, lokalne cukiernie. Nie bez znaczenia jest tu kultura masowa, która wypromowała modę na podążanie przez miasto z kawą w ręce.
Bekon
Kolejne jedzenie, które najpierw zadomowiło się w USA, a później na Starym Kontynencie. Choć bekon nie jest tak zdrowy jak jarmuż, przyjął się jako składnik śniadań. Za oceanem w ubiegłym roku jednym z pożądanych zestawień stał się bekon na słodko.
Sriracha
Sos podbił serca m.in. kulinarnych blogerów. Wśród wielu konsumentów stał się popularniejszy lub przynajmniej tak popularny jak keczup. O sosie sriracha pisaliśmy TU.
Świeże soki
Ostatni z trendów, a zarazem najzdrowszy ze wszystkich. Moda na ekologiczną żywność zaowocowała malejącym zaufaniem do kupnych soków i rosnącym do soków wyciskanych samodzielnie.
MM