Wyjątkowe wino o pięknym kolorze i zachwycającym aromacie. Powstaje z białej odmiany winogron, która dobrze przyjmuje się w różnym klimacie i na urozmaiconym terenie. Owoce mają jednak skórkę o nieco ciemniejszej barwie niż standardowa, dlatego barwa trunku jest bardziej głębsza oraz intensywniejsza niż większość białych win.
Ten rodzaj winogron uprawia się głównie we Włoszech (Pinot Grigio), Francji, USA, w Niemczech (Ruländer, Grauburgunder), na Węgrzech. Sam szczep pochodzi oryginalnie z Burgundii, gdzie hodowano go w średniowieczu.
Najpopularniejsze są wina francuskie i włoskie. Te ze słonecznej Italli wyróżniają się jaśniejszym, słomkowo-żółtym kolorem.
Smak Pinot Grigio charakteryzuje się lekkimi, łagodnymi armatami prawie pozbawionymi kwaskowatości. Wyczuć można takie zapachy jak skórki pomarańczy czy brzoskwiń. Smak trunku zależy od tego, kiedy zbierze się winogron: jeśli się je trochę przetrzyma, wino będzie słodsze.
Znani producenci Pinot Grigo to m.in. Trimbach, Hugel, Zind Humbrecht, King Estate. Najlepiej smakują młode roczniki, ale te leżakujące 10-15 lat mają także ciekawą nutę. Jeśli chodzi o jedzenie kieliszek Pinot Grigo doskonale będzie pasował do miękkich serów czy owoców morza.
Pinot Grigio kupisz m.in. TU
EM