Starbucks podbija rynek chiński

9 Komentarzy
1 Zdjęcie
Niedziela, 05-12-2010

Starbucks podbija rynek chiński

Chiny to tradycyjnie kraj herbaty i jeszcze 10 lat temu cudzoziemcy szukający kawiarni i dobrej kawy musieli długo szukać takiego miejsca, często bezskutecznie. Chińczycy konsumowali znikome ilości kawy, zarówno w domach, jak i w miejscach publicznych. W ostatnich latach zapanowała jednak w Chinach moda na kawę i napoje kawowe.

Sieć Starbucks rozpoczęła dynamiczną ekspansję na chińskim rynku i ma już 400 kawiarni w 31 miastach. W ciągu następnych 5 lat firma planuje otwarcie kolejnych 600 lokali. Starbucks nie jest jedyną siecią, która korzysta z mody na picie kawy – pochodząca z Hong Kongu sieć Pacific Coffee także otwiera coraz więcej kawiarni i ma w planach otwarcie w sumie aż 1000, a firma McDonald’s zapowiedziała wejście na rynek chiński z kawiarniami noszącymi nazwę McCafe. Brytyjska sieć Costa Coffee planuje otwarcie 250 kawiarń. Wg Międzynarodowej Organizacji Kawy (ICO) Chińczycy konsumują obecnie zaledwie 0.76 kg kawy na głowę rocznie  - (najwięcej na świecie kawy wypijają Finowie – 12 kg na głowę) – sieci takie jak Starbucks i Nestle inwestują zatem duże środki w zakładanie plantacji kawy w Chinach i opracowanie lokalnych mieszanek, które przypadną do gustu Chińczykom, bo wzrost sprzedaży kawy w Chinach oznacza wielkie zyski. Szacuje się, że chiński rynek kawy w 2011 roku będzie wart 2.7 miliarda euro.

Źródło: Independent

AT

  • Niedz., 05-12-2010 gość
    Dobra kawe ? do starbucksa ? ktos chyba sie pomylil w ocenie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 05-12-2010 gość
    W Pekinie i Szanghaju jest pełno świetnych kawiarni z prawdziwą kawą, gdzie wybiera się spośród 30 rodzajów kawy i sposobów jej podania, co Europie jest ciężko spotkać, więc chemia ze Starbucksa raczej nie przejdzie, zwłaszcza, że te lokale, które tam już są nie cieszą się zbytnią popularnością.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 05-12-2010 gość
    No, niech wprowadzą na rynek chiński kawę, hamburgery i to wszystko, od tego w tej chwili cywilizacja zachodnia zaczyna uciekać w stronę ekologii. A za dziesięć lat będziemy mieli grubych chińskich nastolatków z nadmiarem cholesterolu i z brakiem magnezu. Brawo!!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 05-12-2010 gość
    gość (Niedziela, 05-12-2010) napisał:



    W Pekinie i Szanghaju jest pełno świetnych kawiarni z prawdziwą kawą, gdzie wybiera się spośród 30 rodzajów kawy i sposobów jej podania, co Europie jest ciężko spotkać, więc chemia ze Starbucksa raczej nie przejdzie, zwłaszcza, że te lokale, które tam już są nie cieszą się zbytnią popularnością.



    serio? gdzie? mieszkam w szanghaju 2 lata i jeszcze takiej kawiarni nie widzialam...................
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 06-12-2010 gość
    Sturbuckds to sama chemia, a w szczegolnosci te kawy o smakach typu pumpkin, gingerbread itd. ochyda.najlepsza kawa to zaparzona po turecku, wiedensku i wloskie cappucino. Amerykanska kawa kest okropna.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 06-12-2010 gość
    hamburgery i cala reszta amerykanskiego g... jest juz w chinach, ludzie Chiny to nie zapadla dziura to naprawde dosc swiadome panstwo....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 06-12-2010 gość
    pilem kawe w starbucksie i... zadnej rewelacji, kawa jak kawa. czy warta ceny? jak lubisz slyszec "kawa dla krzysztofa!!!" - to warto. ja nie lubie. dobrze ze o pesel nie pywaja. WSTYD !!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 07-12-2010 gość
    Wyjątkowe miejsce dla niepowtarzalnych kobiet. Zapraszamy serdecznie. www.swiatwenus.pl
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 08-12-2010 gość123
    nie piję kawy
    Odpowiedz Zgłoś