Spadek cen wina z Nowej Zelandii

3 Komentarze
1 Zdjęcie
Środa, 23-12-2009

Spadek cen wina z Nowej Zelandii

Choć jeszcze 25 lat temu mało kto słyszał o nowozelandzkim winie, a tym bardziej go próbował, w ostatnich kilkunastu latach wina z tego kraju zyskały popularność wśród konsumentów na całym świecie, szczególnie cenione jest sauvignon blanc.

Nowa Zelandia eksportuje około 55 procent rocznej produkcji, głównie do Australii, Wielkiej Brytanii i USA, z czego 81 procent stanowi sauvignon blanc. W nadziei na duże zyski, konsorcja takie jak Louis Vuitton Moet Hennessy zainwestowały w uprawy i produkcję wina. Jednak kombinacja kryzysu gospodarczego oraz nadprodukcji wina w tym i zeszłym roku  doprowadziła do spadku cen, a tym samym zysków. Coraz więcej właścicieli winnic usiłuje sprzedać je, ale chętnych na kupno brakuje. Czerpiąc wnioski z podobnej sytuacji w Australii, niektórzy producenci nowozelandzccy postanowili skoncentrować się na produkcji mniejszych ilości wina wyższej jakości, by sprzedawać je koneserom, a nie masowemu nabywcy.

Źródło: New York Times

AT