Słodki trend: Hotelowe pasieki

2 Komentarze
12 Zdjęć
Piątek, 28-09-2012

Hotele przyjazne środowisku znajdują coraz ciekawsze sposoby, by być ekologiczne i modne. W ostatnich miesiącach w Stanach Zjednoczonych popularne stały się hotelowe pasieki. Miód z nich pozyskiwany trafia do restauracji i gabinetów SPA. Czołowym przykładem jest hotel Waldorf Astoria z Nowego Jorku, który ule rozmieścił na dachu.

Nowojorski hotel sześć uli zainstalował w kwietniu. Wraz z ulami pojawiło się tam kilkadziesiąt tysięcy pszczół, które nektar zbierają w Central Parku, Bryant Parku oraz wzdłuż Piątej Alei. Na ich obecności korzysta przede wszystkim środowisko: pszczoły zapylają nowojorskie rośliny, a im więcej zieleni w mieście, tym czystsze w nim powietrze.

Hotel, oczywiście poza rozgłosem, zyskał z kolei wysokiej jakości miód. Trafia on do zup, sosów, ciast i koktajli. W innych amerykańskich hotelach, które podobnie jak ten posiadają własne pasieki, choćby w Brown Palace Hotel & Spa w Denver, miód wykorzystywany jest nie tylko w celach spożywczych, ale także w zabiegach SPA.

W biznes pszczelarski zainwestowały też hotele z sieci Fairmont. Własne pasieki posiadają ponadto lokale gastronomiczne, ale też Opéra Garnier czy Biały Dom w Waszyngtonie. Jak widać, dążenie do ocalenia pszczół przed wyginięciem, jest trendem nieco snobistycznym, jeżeli chodzi o menu lokali, ale bardzo korzystnym dla środowiska.

Waldorf Astoria, nocleg  od ok. 1180 zł Brown Palace Hotel & Spa, nocleg ok. 570 zł Fairmont San Francisco, nocleg ok. 960 zł

MM

Słodki trend: Hotelowe pasieki

Brown Palace Hotel

  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Słodki trend: Hotelowe pasieki
  • Niedz., 30-09-2012 helga
    Wielki swiat uczy sie od maluczkich.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 06-10-2012 Gość
    Warszawski Hyatt tez ma pszczoly na dachu. Zbieraja pylek w Praku Lazienkowskim.
    Odpowiedz Zgłoś