Rozszyfruj swój napój

3 Komentarze
10 Zdjęć
Niedziela, 24-06-2012

Napojów, tych alkoholowych i nie, jest teraz całe mnóstwo. Wybierać możemy między koktajlami, shake'ami, soft drinkami, kawami o nieliczonej ilości nazw i kombinacji smakowych, napojami gazowanymi i bez gazu, ekologicznymi świeżo wyciskanymi sokami... Oto określenia, które warto znać jeśli chcecie zamówić coś do picia w restauracji lub barze za granicą.

Muddled - to termin, którego używa się zazwyczaj określając dobrze wymieszany, zmiksowany koktajl. Idealne połączenie składników zapewnia uwolnienie odpowiednich aromatów.

Dry - jedno z najbardziej podstawowych pojęć używanych w terminologii barmańskiej oznacza ''wytrawny''.

Neat - drink bez dodatku wody ani lodu, nierozcieńczony,

Fizz - w oryginalnej wersji odnosi się do słodkiego, musującego koktajlu, zazwyczaj z dodatkiem wody gazowanej, bez alkoholu.

EM

  • Niedz., 24-06-2012 KIcha
    Pięknie dziekujemy.Ten fizz brzmi interesująco.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 24-06-2012 Gość
    ciagle sie musze uczyc
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-06-2012 beza
    Tyle u was info , ze mogę zalapac sie na barmana nad Bałtykiem.
    Odpowiedz Zgłoś