Słowo stek ma etymologię sięgającą V wieku. W języku Wikingów oznaczał kawał mięsa nadzianego na patyk i smażonego przy ognisku. Stek z polędwicy wołowej popularne są zwłaszcza w Anglii, Francji i Stanach Zjednoczonych. Można wybierać wśród kilkunastu rodzajów, m.in. T-bone (z kością), filet mignon, chateaubriand, tournedo, Prime Rib, Ribey oraz sposobów ich smażenia bądź grillowania (m.in. rare, medium rare, medium well done, well done). Prawdziwe steki pochodzą ze specjalnego mięsa. Zwierzęta muszą być odpowiednio hodowane i karmione.
Ten kto nie jest fanem mięsa, pewnie ich nigdy nie doceni. Jednak znawcy tematu i prawdziwi mięsożercy gotowi będą zapłacić wcale nie małe pieniądze za solidny, dobrze przyrządzony, świeży stek. Liczy się nie tylko sama jakość mięsa, ale przede wszystkim sposób podania. Najczęściej steki zamawiają panowie, bo to podobno prawdziwie męska potrawa, ale dobre mięso na pewno zasmakuje też i paniom.
Oto miejsca w Warszawie, gdzie zjecie dobre steki: