Kuchnia molekularna podzieliła świat gastronomii. Jedni uważają ją za ważniejsze odkrycie kulinarne, inni nie widzą w niej nic specjalnego i dyskredytują za zbytnią ekstrawagancję. Krytycy tego trendu uważają, że potrawy przygotowywane według jej zasad za bardzo odbiegają od tradycyjnego gotowania oraz mają niewiele wspólnego z prawdziwym jedzeniem. Przecież kawior o smaku białej czekolady nie występuje w naturze, trzeba go dopiero stworzyć za pomocą procesów chemicznych i fizycznych.
Mimo całej swojej magicznej otoczki, molekularne menu opiera się jednak na naturalnych produktach. Potrawy i kompozycje smakowe są wypadkową kunsztu kucharza i jego artystycznej wizji. I chociaż 2013 rok wieścił zmierzch kuchni molekularnej, restauracje ją serwujące wciąż przyciągają ciekawski klientów.
Oto miejsca, gdzie w Warszawie można spróbować molekularnych przysmaków.
Przewodnik warszawski: restauracje molekularne
0
Komentarzy
Niedziela, 22-09-2013