Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd

9 Komentarzy
5 Zdjęć
Niedziela, 17-03-2013

Dobrze prosperująca restauracja czy kawiarnia to skarb, ale jednocześnie ciężka praca całego zespołu. Doskonale wiedzą o tym doświadczeni restauratorzy, którzy w branży prosperują od lat.

Kuchnia, wystrój wnętrza, obsługa - to wszystko przyciąga klientów i sprawia, że wracają do danego miejsca. Jest jednak coś jeszcze: skuteczny marketing i pr zapewniające rozgłos, przynajmniej chwilowy. A to może zagwarantować m.in. słynny właściciel restauracji, którą ją firmuje.

Znane z mediów i kina gwiazdy są poniekąd wabikiem na klientów. Jedni są właścicielami gastronomicznych biznesów, którzy działają tylko jako ich ambasadorzy a kwestie prowadzenia lokalu oraz kuchni zostawiają ekspertom (np. Sonia Bohosiewicz, Piotr Adamczyk), inni czynnie partycypują w ich działalności, gotując dla gości (np. Piotr Najsztub).

Oto wybrane warszawskie restauracje i kawiarnie, które prowadzą znane postacie.

Akademia

Nowo otwarta restauracja Borysa Szyca. Ciekawy wystrój z antresolą, która służy jako strefa do chill outu po posiłku. Na pierwszym piętrze wiszą hamaki, sofy i pufy, w których można się zrelaksować. Bogate w nowe smaki menu inspirowane jest kuchnią z całego świata.

Sushibu

Sushi bar  prowadzony przez Sonię Bohosiewicz. Niewielki, przytulny lokal trochę z dala od centrum. Aktorka jest wielką fanką japońskiego przysmaku a mąż działa już w branży gastronomicznej, dlatego postanowili razem otworzyć restaurację. Jeśli nie macie akurat ochoty zapuszczać się na Mokotów, jedzenie mogą dowieźć.

Przegryź

Miejsce gdzie rządzi Piotr Najsztub. Dziennikarza można często spotkać w restauracji. Nie siedzi jednak przy stoliku przy filiżance espresso, ale gotuje w kuchni. W Przegryź karmią po domowemu. Zjecie tu m.in. rosół Najsztuba, zrazy zawijane, kotlety mielone, pierogi czy gęś. Warto!

Stary dom

Współwłaścicielem lokalu jest Piotr Adamczyk. Duża restauracja (ponad 250 miejsc) serwująca polskie dania (golonka, kotlet schabowy, śledź, barszcz, flaki). Wystrój wnętrz nawiązuje do rodzimej tradycji. Dla dzieci dostępne jest osobne menu. Na uwagę zasługują także desery.

St. Benedict

Bistro Macieja Zienia  w galerii handlowej Promenada, którego pierwowzorem były francuskie kafejki. Projektant jest wielkim zwolennikiem  dbania o linię, dlatego menu w St. Benedict opiera się na zdrowej żywności i niskokalorycznych produktach.

Zdjęcia: Akademia, Sushibu, Przegryź, Stary dom, St. Benedict

EM

Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd

Warszawskie restauracje gwiazd. Akademia Borysa Szyca

  • Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd
  • Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd
  • Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd
  • Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd
  • Przewodnik warszawski: restauracje gwiazd
  • Niedz., 17-03-2013 jedrzej
    Te duze pieniadze trzeba gdzies ulokować, probuja jeszcze powiekszyc majatek . jak wiemy z roznym skutkiem , ale wszyskiego dobrego.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 18-03-2013 ewela
    no i niech otwierają ....powodzenia w prowadzeniu interesu :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 18-03-2013 andżej
    tia.. pienądze, interes, biznes, ulokować, majątek... nie ważne, czy jeść dobrze dają.. polecam książkę "A w Patafii nie bardzo"
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 18-03-2013 Gość
    Powinni tam wpuścić tą grubą blondynę żeby im zrobiła rewolucję, opluła, obraziła i poniżyła... ot by był odcinek
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 18-03-2013 pipi
    Na początku tlum srelebrytów, później będzie pusto!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 22-03-2013 kokarda
    Zawsze to miejsce pracy .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 24-03-2013 MALINA
    zień się nie popisał z nazwą , tera zbedzie musiał zmienić na asyżanke lub cos innego odfranciszkańskiego :D
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-03-2013 szafa
    TYle tego wszystkiego no , ale jest gdzie chodzic.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 03-04-2013 gssti
    Czasem odwiedzam te miejsca Kultury . NIe żałuje.
    Odpowiedz Zgłoś