Przewodnik konesera: tuńczyk błękitnopłetwy

2 Komentarze
7 Zdjęć
Wtorek, 08-01-2013

To była wyjątkowa aukcja na początek nowego roku. Na tokijskim targu Tsukiji odbyła się doroczna aukcja, na której główną atrakcją był niemal 220 kg okaz tuńczyka błękitnopłetwego.

Rybę złowiono w północnych wodach Japonii. Za 155,4 mln jenów czyli ok. 1,09 mln funtów kupił ją właściciel restauracji sushi Kiyoshi Kimura.

Tuńczyk osiągnął rekordową cenę, stając się tym samym najdroższą rybą jadalną w historii. W ubiegłym roku zapłacono za niego 3 razy mniej. Mięso ryby zużyte zostało do sushi i sashimi.

Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z największych i najszybszych ryb na świecie. Może osiągnąć nawet do 600-700 kg. Jego mięso jest uznawane za wyjątkowy przysmak, co wiąże się bezpośrednio z obniżeniem liczby ryb w wodach a wkrótce być może zagrożeniem gatunku.

EM

  • Śr., 09-01-2013 Gość
    Zastanówcie się co tutaj promujecie- jedzenie gatunków zagrożonych jest oznaką luksusu czy ignorancji i głupoty? Im większa ryba tym więcej metali ciężkich- życzę więc wszystkim ignorantom smacznego.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 09-01-2013 Gość
    Indianie mowia...: "jak juz wszytsko wybijemy, zniszczymy.... przekonamy sie,ze pieniedzy jesc nie mozna"
    Odpowiedz Zgłoś