Przewodnik konesera: likier Chartreuse

0 Komentarzy
11 Zdjęć
Czwartek, 28-02-2013

Do dziś jego recepturę zna tylko kilka osób. To francuscy mnisi, ponieważ likier jest od kilkuset lat wytwarzany właśnie w zakonie. Receptura powstała na długo przed tym zanim zaczęto produkować alkohol.

Jej autor jest nieznany (prawdopodobnie był to alchemik, który wierzył, że stworzył eliksir przedłużający życie). Przepis był jednak na tyle skomplikowany, że upłynęło sporo czasu nim go rozszyfrowano. Likier składa się z destylowanego alkoholu oraz mieszanki 130 ziół - samo ich zlokalizowanie było niezwykle trudnym wyzwaniem. W dwóch podstawowych wersjach występuje jako zielony (mocniejszy - 55% obj. alkoholu ) i żółty, powstały w 1838 roku (słabszy - 43% obj. alkoholu) trunek.

Jego nazwa pochodzi od klasztoru mnichów Chartreuse Grande, położonego w Górach Chartreuse koło Grenoble. To właśnie do nich w XVIII wieku dotarł manuskrypt w oryginalnym przepisem, który następnie rozpracowali. Nastąpiło to w 1737 roku kiedy brat Jerome Maubec sporządził pierwszą wersję likieru. Tajemnica składu i zasad jego powstawania jest dziś jedną z najpilniej strzeżonych w branży alkoholowej.

Likier Chartereuse podaje się najczęściej bardzo schłodzony. Można go pić w formie popularnych szotów, jako drink albo dodatek do kawy lub czekolady.

http://www.chartreuse.fr

EM

Przewodnik konesera: likier Chartreuse

Francuski likier Chartreuse jest od kilkiuset lat produkowany przez mnichów

  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse
  • Przewodnik konesera: likier Chartreuse