Przewodnik konesera: kolorowe jajka

0 Komentarzy
16 Zdjęć
Czwartek, 10-01-2013

Wyglądają jakby były ufarbowane na Wielkanoc, ale takiego koloru właśnie są od momentu zniesienia. Niebieskie, wpadające w lekko turkusową barwę jajka znoszą kury rasy Araucana. To gatunek pochodzący z Chile. Znany jest od co najmniej XVI wieku (pisał o nich Ferdynand Magellan), ale spopularyzowano je w latach 60. XX wieku. Wiadomo, że jako pierwsi kury hodowali Indianie.

Swój niecodzienny kolor zawdzięczają barwnikowi o nazwie biliwerdyna, który nadaje skorupkom jajek odcień dopiero na kilkadziesiąt minut przed ich zniesieniem. Zawierają bardzo mało cholesterolu.

Za 9 jajek trzeba zapłacić ok. 60 dolarów. Przyjemność zjedzenia dania zawierającego Araucana Golden Egg to jednak koszt znacznie wyższy. Jedna z nowojorskich restauracji Tocquevill serwuje gotowane w koszulkach jajka z dodatkiem risotta, tagliatelle lub gnocchi i trufli Perigord za 100 dolarów.

EM