Przewodnik konesera: baijiu

3 Komentarze
4 Zdjęcia
Środa, 05-06-2013

Chińczycy próbują importowanych, do niedawna niedostępnych w ich kraju alkoholi. Drżeć o pozycję zaczynają więc producenci baijiu, czyli tzw. chińskiego białego alkoholu. Trunek, jak podaje agencja Reuters, stanowi ponad jedną trzecią konsumowanych w 2012 roku na świecie alkoholi. Jego dalszy los zależy jednak od rynków zagranicznych.

Baijiu wytwarzany jest ze zboża. Najczęściej powstaje w wyniku fermentacji sorga, ryżu i pszenicy, choć spotykane są też odmiany z innych roślin zbożowych. Jest to napój mocniejszy od wódki, o zawartości alkoholu od 50 do 65 procent. Za najpopularniejsze gatunki tego trunku uchodzą spożywany głównie w Pekinie Erguotou oraz podawany na państwowych uroczystościach Maotai. Mają one ciężki, intensywny zapach przypominający paliwo.

Czy alkohol może podzielić los tequili i podbić serca zachodnich konsumentów? Niewykluczone. Zainteresowanie Chinami i chińską kulturą może przełożyć się na popularność baijiu, gdy ten pojawiać się będzie w kolejnych europejskich i amerykańskich barach. Przy odpowiedniej dystrybucji w sklepach wolnocłowych na lotniskach z jego smakiem mogliby zapoznać się turyści i biznesmeni.

Baijiu ma nietypowy smak oraz specyficzny zapach, nie oznacza to jednak, że nie pokochają go mieszkańcy krajów europejskich czy USA. Biały alkohol może podbić rynek tak samo, jak przyjęła się na nim meksykańska tequila. Przeszkodą może być jednak fakt, że w kulturze zachodniej alkohol często pija się na pusty żołądek. W przypadku baijiu takie spożywanie nie jest wskazane.

Producenci podejmują już próby importu trunku do USA, decydując się przy tym na ponowne filtrowanie alkoholu i dostosowanie go do gustu Amerykanów. Mimo to baijiu pozostaje mocnym alkoholem, podawanym tylko i wyłącznie do jedzenia.

MM

Przewodnik konesera: baijiu

Baijiu stanowi ponad jedną trzecią konsumowanych w 2012 roku na świecie alkoholi

  • Przewodnik konesera: baijiu
  • Przewodnik konesera: baijiu
  • Przewodnik konesera: baijiu
  • Przewodnik konesera: baijiu
  • Śr., 05-06-2013 Gość
    Zróbcie coś do cholery z tymi kretybami od świetlistych dusz :/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-06-2013 jaga
    mam wiele różnych butelek - ale wszystkie smakują i pachną jak landrynki.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 01-07-2013 Gość
    Jak landrynki to super.
    Odpowiedz Zgłoś