Ryż to nie tylko podstawa diety sportowców, ale i jeden z najpopularniejszych składników różnorodnych potraw. Basmati, jaśminowy czy arborio to tylko kilka spośród 40 tysięcy odmian występujących na świecie.
Szybki w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowy i smaczny – ryż możemy przygotowywać nie tylko na większe okazje, ale przede wszystkim na co dzień. Wykorzystując weekendowy czas, pozwólmy sobie na odrobię ekstrawagancji i spróbujmy zrobić jeden z ciekawych przepisów z ryżem w roli głównej. Może zapiekany z wanilią w mleku kokosowym?
Ryż jaśminowy po tajsku, przepis TU
Grecka potrawka, przepis TU
Kedgeree, potrawka z ryżu i wędzonej ryby, przepis TU
Pilaf z groszkiem, rodzynkami i pistacjami, przepis TU
Ryż zapiekany w kokosie, przepis TU
Risotto, przepis TU
Buraczane sushi z awokado i sosem koperkowym, przepis TU
Paella z krewetkami, przepis TU
Sałatka z łososiem i dzikim ryżem, przepis TU
Retro ryż, przepis TU
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Kuchnie świata na weekend: kuchnia hiszpańska
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Azjatyckie smaki
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Ryby i owce morza
Zobacz także: 10 przepisów na weekend – mięsne dania
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Kuchnia francuska
MB