Nowy trend: mikro-zielenina

2 Komentarze
12 Zdjęć
Piątek, 24-05-2013

Mawia się, że małe jest piękne. W tym przypadku bardziej pasowałoby „małe jest pyszne”. Wśród smakoszy, jak zauważył „Mail Online”, zapanował nowy trend żywnościowy: mikro-zielenina, dodawana m.in. do sałatek i omletów.

W pełni dojrzałe warzywa niekoniecznie są lepsze. Ich miniaturowe wersje są bogate w składniki odżywcze i mają intensywniejszy smak. Warte uwagi są np. dzięki większemu stężeniu witamin i przeciwutleniaczy. Są też niestety uboższe w błonnik, dlatego mogą dietę jedynie uzupełniać, a nie zastępować w niej dojrzałe warzywa.

Najmodniejsze są mini wersje kolendry, bazylii, kopru i rzodkiewek. Nim trafiają na talerz, dorastają zazwyczaj do ok. 2,5 cm. Dodaje się je, jako aromatyczną dekorację, do sałatek, pizzy, dań z makaronu i kanapek. Niestety, nie są zbyt łatwe do znalezienia w sklepach, dlatego zwykle pochodzą z własnego ogródka bądź poszukiwane są bezpośrednio u dostawców.

Anyż, bazylia tajska, słonecznik, brokuł, chińska róża, limonka, musztardowiec, rukola – to tylko wybrane propozycje mikro-ziół dostarczanych do restauracji. Kucharze wykorzystują je, przygotowując m.in. desery, owoce morza, koktajle, sałatki, dania kuchni japońskiej czy wietnamskiej.

Wraz z mikro-ziołami kuchnię europejską podbijają kiełki, a konkretniej warzywa we wczesnej fazie wzrostu – pora, czerwonej rzodkiewki, buraka, lucerny, fasoli czy grochu. Jako dodatek do kanapek przyjmują się też w domach. Są składnikiem popularnej w ostatnim czasie diety raw, polegającej na spożywaniu surowych produktów.

Kiełki dostępne są przez cały rok, co znaczenie ma szczególnie zimą, gdy znać o sobie daje brak witamin. W domowej uprawie pomocne jest urządzenie do kiełkowania, czyli kiełkownica. Najprostsza wersja kosztuje około 40-50 zł. Kiełkownica automatyczna to już wydatek rzędu 500-800 zł.

MM

Nowy trend: mikro-zielenina

Mikro-zioła i kiełki nowym trendem żywnościowym

  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Nowy trend: mikro-zielenina
  • Pt., 24-05-2013 rgd
    Przecież kiełki jadane są od dawna... świeże listki młodej sałaty, buraczków itd też jak dla mnie nic nowego...przycofani jesteście.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 24-05-2013 ewa
    Jedzenie kiełków wczesną wiosną i zimą dodaje smaku kanapkom i sałatkom . Bardzo często jem kiełki na śniadanie i kolacje.
    http:trzeciwiek.blogspot.com
    Odpowiedz Zgłoś