Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 15-07-2013

Nie ma takiego trendu, który z czasem nie wymagałby urozmaicenia. Dotyczy to także kawy w kubku, która co jakiś czas doczekuje się nowych smaków. Wraz z nadejściem lata popularniejsza stała się kawa Cold Brew, czyli parzona na zimno.

Zwykła kawa mrożona, choć jej smak nie jest najgorszy, nie stawia na nogi. Alternatywą jest dla niej napój przygotowany na bazie mielonej kawy. Po zalaniu filtrowaną wodą w temperaturze pokojowej pozostawia się ją na 8 do 24 godzin. Później należy ją przecedzić, dodać do niej kostek lodu, ewentualnie także mleka czy gałki lodów.

Kawa Cold Brew pojawiła się już w nowojorskich kawiarniach. Choć niektórzy porównują ją do starego bochenka chleba, bariści przekonują, że kawa spełnia swoje zadanie - chłodzi i stawia na nogi jednocześnie. Napój uchodzi za orzeźwiający i skuteczniejszy od kawy frappe.

Przepis na kawę Cold Brew znajdziecie m.in. TU

Czytaj także: Kawa po grecku eliksirem młodości?

MM

Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno

Cold Brew - kawa parzona na zimno

  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Nowy trend kulinarny: kawa parzona na zimno
  • Pn., 15-07-2013 zizazu
    Jak można coś parzyc NA ZIMNO .....jak już zalać wodą.By coś ZAPARZYC woda musi być zagotowana i mieć 100'C
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-07-2013 Gość
    Właśnie, zaparzyć od parzyć, parno, para.
    zizazu (Pn., 15-07-2013) napisał:

    Jak można coś parzyc NA ZIMNO .....jak już zalać wodą.By coś ZAPARZYC woda musi być zagotowana i mieć 100'C

    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-07-2013 Gość
    a czemu niby kawa mrozona nie stawia na nogi? kofeiny ubywa od lody czy jak?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 17-07-2013 Gość
    A ja lubię takie nowości, ale to chyba każdy tak ma jak sobie kupi jakiś nowy sprzęt :P Kupiliśmy sobie ostanio z mężem ekspres Saeco i jest tam tyle fajnych opcji że mąż codziennie wyszukuje coś czego jeszcze nie wypróbował :)
    A w ogóle poza tym, że Cold Brew parzy się 8 godzin, co może być jednak uciążliwe to sama temperatura wody może być dobrym rozwiązaniem. Tak na logikę taka kawa powinna mieć w sobie więcej smaku niż zaparzana wrzątkiem.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 19-07-2013 gosc
    Jest niezla trzeba sie przyzwyczaic, doskonala na te straszne upaly !
    Odpowiedz Zgłoś