Margaritę zna każdy. Po hiszpańsku oznacza po prostu stokrotka. Przyrządzana na niezliczone sposoby, triumfy święci zwłaszcza latem. Popularna początkowo w Ameryce Północnej szybko przedostała się do Europy i tutaj także szturmem zyskała rzesze fanów. Ma tyle wariacji, ile ludzkich osobowości. Każdy znajdzie na pewno ten smak, który będzie mu odpowiadał najbardziej. Jej bazą powinna być tequila. Istnieją 3 podstawowe sposoby podawania koktajlu: klasyczny, na lodzie (on the rocks) lub zmrożony. W zależności od upodobania brzeg kieliszka w kształcie stożka można zanurzyć w soli czy cukrze.
Historia powstania Margarity nie jest do końca jednoznaczna. Wszystkie jednak łączy jeden mianownik: kobieta. Pierwsza wersja mówi, że jej pomysłodawcą był barman, który pod koniec XIX wieku przygotował go w stanie Montana w USA. Napój nazwał od imienia przyjaciółki, tragicznie zmarłej podczas strzelaniny. Druga opowieść mówi o mieszkance Acapulco. Margarita Sames organizowała pewnego razu przyjęcie. Chciała zaskoczyć czymś wyjątkowym zaproszonych gości i podała wówczas koktajl składający się z tequili. Mówi się także o innym rodowodzie. W latach 40. XX wieku Margaritę miał stworzyć Enrique Bastate Gutierreza na cześć aktorki Rity Hayworth, która naprawdę nazywała się Margarita Cansino.
EM