Najlepsza restauracja świata (dużo zdjęć)

37 Komentarzy
46 Zdjęć
Poniedziałek, 16-04-2012

Pisaliśmy już o tym, że magazyn Elite Traveler opublikował ostatnio zestawienie najlepszych restauracji na świecie. Na szczycie listy znalazła się funkcjonująca od 2005 roku chicagowska Alinea, za swoje ''hipermodernistyczne i emocjonalne podejście do przygotowywania posiłków''. Szef kuchni i właściciel Grant Achatz, znany jest z zamiłowania do dekonstrukcji klasycznych smaków. W 2010 roku restauracja jako jedna z dwóch w mieście otrzymała najwyższą ocenę (3 gwiazdki) od przewodnika Michelin. Za posiłek trzeba zapłacić tu 210 dolarów, napoje płatne są dodatkowo. W menu znajduje się 19 dań. Potrawy bazują na m.in. mieczniku, kasztanach, truflach, trawie cytrynowej, grzybach czy gorzkiej czekoladzie. Dania te przypominają bardziej efekty   chemicznych eksperymentów, a to za sprawą praktykowanej w Alinea kuchni molekularnej, które serwuje się np. w probówkach. Lokal jest bardzo oblegany, dlatego rezerwacje należy wykonywać na 2-3 miesiące przed wizytą.

http://www.alinea-restaurant.com/

EM

  • Pn., 16-04-2012 minnie
    Dla takiej kuchni warto się wybrać na inny kontynent! I nawet wyjść głodnym z restauracji - bo tu nie chodzi o ilość, tylko o coś co już jest sztuką. Myślę, że to mogło by być fajne przeżycie - zjeść coś o czym wiadomo, że nigdy w życiu się nam nic takiego nie uda ugotować.
    http://www.sky4fly.net/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 rima
    hahaha, to jak w galeriach, wchodzimy, kupujemy szajs za mase forsy a później go wyrzucamy do śmieci:D a dania to jakaś ironia, w życiu bym połowy nawet nie spróbowała, bo wyglądają ohydnie:P
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 ssss
    mniammmm
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 henia
    co to za jakies muzealne okazy ! dajcie spokój ..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 Gość
    przekąska do piwa?
    Bo wcześniej chyba był już obiad..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 Gość
    pooglądałam i teraz stwierdzam że tuńczyk i kaczka mogą robić za obiad
    Gość (Pn., 16-04-2012) napisał:

    przekąska do piwa?

    Bo wcześniej chyba był już obiad..

    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 Gość
    A wszystko to z nudy i dobrobytu...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 17-04-2012 kiwai
    Każdy ma prawo robić ze swiomi pieniędzmi co
    chce, jednak warto , by jeden cymbał z drugim
    pomyśleli o innych, którzy nie tylko głodują,
    ale i nawet umierają z głodu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 17-04-2012 gdańszczanka
    myślę że nie umywa sie do restauracji AVOCADO w Sopocie...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 17-04-2012 Gość
    Dania są małe bo chodzi o to, żeby zjeść (co najmniej) starter, główne i deser, a nie napychać się "schaboszczakami". Widać, że niektórzy nigdy w dobrej restauracji nie byli.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4