Pisaliśmy już o tym, że magazyn Elite Traveler opublikował ostatnio zestawienie najlepszych restauracji na świecie. Na szczycie listy znalazła się funkcjonująca od 2005 roku chicagowska Alinea, za swoje ''hipermodernistyczne i emocjonalne podejście do przygotowywania posiłków''. Szef kuchni i właściciel Grant Achatz, znany jest z zamiłowania do dekonstrukcji klasycznych smaków. W 2010 roku restauracja jako jedna z dwóch w mieście otrzymała najwyższą ocenę (3 gwiazdki) od przewodnika Michelin. Za posiłek trzeba zapłacić tu 210 dolarów, napoje płatne są dodatkowo. W menu znajduje się 19 dań. Potrawy bazują na m.in. mieczniku, kasztanach, truflach, trawie cytrynowej, grzybach czy gorzkiej czekoladzie. Dania te przypominają bardziej efekty chemicznych eksperymentów, a to za sprawą praktykowanej w Alinea kuchni molekularnej, które serwuje się np. w probówkach. Lokal jest bardzo oblegany, dlatego rezerwacje należy wykonywać na 2-3 miesiące przed wizytą.
http://www.alinea-restaurant.com/
EM