Najlepsza bagietka w Paryżu

18 Komentarzy
2 Zdjęcia
Piątek, 13-05-2011

Najlepsza bagietka w Paryżu

Oto informacja dla miłośników francuskich bagietek. Paryż przyznał nagrodę dla najlepszej piekarni w stolicy Francji.

Po smakowaniu, wąchaniu, łamaniu i skrupulatnym przeanalizowaniu nieskończenie długiego rzędu bagietek eksperci wybrali najlepszą piekarnię spośród 174 uczestniczących w konkursie.

Nagroda główna oraz 4 000 euro trafiło w tym roku do Pascala Barillon, właściciela Au levain d’antan w dzielnicy Montmartre. To wyjątkowy konkurs, który na moment czyni z piekarzy prawdziwych celebrytów, a przed piekarnią zwycięzcy tłoczą się tłumy.

Lista najlepszych piekarni w Paryżu w 2011 roku:
Pascal Barillon (Au Levain d’Antan), 6 rue des Abbesses, 75018
Gaétan Romp, 14 rue de la Michodi?re, 75002
Pascal Jamin (Les Saveurs du 20?me), 120 rue de Bagnolet, 75020
Gontran Cherrier (Gontran Cherrier), 22 rue Caulaincourt, 75018
M. Risser (Le Fournil du Village), 12 place J.B. Clément, 75018
Gilles Levaslot (Les Gourmandises d’Eiffel), 187 rue de Grenelle, 75007
Jean-Noël Julien (Julien), 75 rue Saint-Honoré, 75001
Philippe Marache, 92 av de la République Paris, 75011
Philippe Bogner, 204 rue des Pyrénées, 75020
Le Grenier Pain Saint-Amand, 33 bis rue Saint-Amand, 75015

Najlepsza bagietka w Paryżu

AWP

  • Sob., 14-05-2011 gość
    mite (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:




    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???




    Może trzeba spróbować tej nagrodzonej boreszta naprawdę jest paskudna.Tylko nieliczne są zjadliwe, niestety wieczorem twarde jak kamień, a zapakowane w worek żeby nie wyschły zamieniają się w gumę do żucia.



    dopiero co wróciłam z Paryża, bagietki rzadko kiedy są smaczne, często suche i twarde, nie wiem czym się sachwycać
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 15-05-2011 gość
    gość (Sobota, 14-05-2011) napisał:



    mite (Piątek, 13-05-2011) napisał:




    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:





    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???






    Może trzeba spróbować tej nagrodzonej boreszta naprawdę jest paskudna.Tylko nieliczne są zjadliwe, niestety wieczorem twarde jak kamień, a zapakowane w worek żeby nie wyschły zamieniają się w gumę do żucia.




    dopiero co wróciłam z Paryża, bagietki rzadko kiedy są smaczne, często suche i twarde, nie wiem czym się sachwycać


    Przepraszam za szczerosc ale jezeli kupowala pani najtansze bagietki w ktoryms z hipermarketow pakowane w workach po 10sztuk, to normalne, ze byly nie smaczne i gumiaste .... ja mam piekarnie oddalona od domu okolo 300metrow i nie zamienilabym tamtejszych bagietek na jakiekolwiek inne pieczywo bo sa tak dobre, nie sa ani twarde ani suche, nie sa tez gumiaste, to po prostu zalezy wedlug jakiej receptury sa pieczone, w kazdej liczacej sie "boulangerie" maja przynajmniej 4-7 roznych rodzajow bagietek. Co kto lubi.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 15-05-2011 gość
    Mmm, wyglądają smakowicie. Uwielbiam świeże pieczywo.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 15-05-2011 gość
    gość (Sobota, 14-05-2011) napisał:



    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:




    Bagietka jest podstawowym pieczywem we Francji, tak jak w Polsce chleb. Wiec konkurs na najsmaczniejsza bagietke nie jest niczym dziwnym. To nie konkurs na najsmaczniejsze pieczywo. Ja ich nie lubie ale jestem na nie skazana. Trafic na smaczna, czyli nie gumowata, dobrze wypieczona, wyrosnieta, to naprawde sztuka. Jesli juz musze kupic, to potrafie isc do boulangerie oddalonej o 10 min, byle kupic DOBRA.




    w trudny jezyka polski to sie nazywac PIEKARNIA



    W Polska ja nazywac piekarnia a we Francja ja mowic boulangerie. Temat tyczy smaku bagietek a nie pisowni - zreszta poprawnej :P
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 15-05-2011 gość
    'Ja ich nie lubie ale jestem na nie skazana'

    Taa...bo we Francji w piekarniach sa tylko bagietki!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 17-05-2011 gość
    pycha
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 18-05-2011 kaja89
    ktoś wpier**** bagietkę nr 147:p
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 25-05-2011 gość
    uwielbiqm francuskie bagietki ! Moglabym tam sie dla nich przeprowadzic :)))
    Odpowiedz Zgłoś
1 2