Co w przypadku jedzenia oznacza luksus? Trudno dostępny produkt, unikalny na skalę światową, albo przygotowany według nietypowej receptury lub wymyślony przez wybitnego kucharza. Unikalność i rzadkość to oprócz oczywistych walorów smakowych najważniejsze cechy dla miłośników dobrego jedzenia i odkrywców luksusowego jedzenia. Cena oczywiście również gra tu ogromną rolę, ale pamiętajmy, że często jest ona absurdalnie wysoka tylko po to, by ograniczyć popyt, kiedy ma się ograniczoną podaż.
Oto propozycje najbardziej luksusowych dań i restauracji wybranych i opisanych przez magazyn Forbes:
1) Kawior od Daniela Bouluda: 50 g kawioru Golden Ossetra kosztuje $860. Do nowojorskiej restauracji trafia bezpośrednio z Morza Kaspijskiego.
2) French Laundry z doliny Napa: O rezerwację w tej restauracji zabijają się najwięksi smakosze. Każdego dnia szef kuchni, Thomas Keller tak przygotowuje menu, by nie powtórzyć składników z poprzednich dni.
3) Złoty Tort Sułtana: Szef kuchni z hotelu Ciragan Palace przygotował ciasto warte $1 000. Ozdobił je 24-karatowym złotem. Cukiernik użył też owoców marynowanych w rumie, francuskiej pszenicy i wanilii sprowadzanej wprost z Francuskiej Polinezji.
4) Białe trufle z Les Amis w Singapurze. Trzeba za nie zapłacić $800 od osoby.
5) Hamburger w Fleur de Lys w Las Vegas: Hubert Keller z hotelu Mandalay Bay stworzył specjalną kanapkę. Użył najdroższej wołowiny i trufli. W zestawie zamiast coli jest butelka drogiego wina. Całość kosztuje $5 000.
6) Nino Belissima Pizza. Standardowe ciasto pokryte homarami i kawiorem - za taką pizzę trzeba zapłacić aż $1 000.
7) Obiad na niebie. David Ghysels z Belgii przygotował ruchomą restaurację, zawieszoną w powietrzu na dźwigu. Można ją zamówić do każdego miejsca na świecie. „Dinner in the sky” od ubiegłego roku dostępny jest również w Polsce. (www.totalevents.pl)
8) Piknik na plaży Macaroni - impreza na prywatnej wyspie Mustique na Karaibach, w archipelagu Grenadyn, należącym do Małych Antyli.
9) Stolik szefa kuchni w restauracji L'Espadon w Paryżu. Restauracja w hotelu Ritz szczyci się przede wszystkim tym, że za odpowiednią opłatą można zjeść kolację przy stole szefa kuchni (Michel Roth) i zobaczyć jednego z najsłynniejszych kucharzy przy pracy.
10) Szef kuchni Louis Pous z kurortu Little Palm Island urządzi restaurację tam gdzie chcemy (pod warunkiem, że to USA). Za $10 000 można zorganizować przyjęcie dla 10 osób. Opłata nie zawiera wina i zastawy stołowej.
11) Obiad w szanghajskiej "Three on the Bund": Malutka sala restauracyjna mieści tylko dwóch gości i kelnera. Jedząc obiad przygotowany przez najlepszych szanghajskich kucharzy można, za całe 500 dolarów za parę, oglądać piękną panoramę miasta
Warto jednocześnie pamiętać, że prywatnym luksusem mogą być również doskonałe i jedyne w swoim rodzaju naleśniki babci, albo zupa pomidorowa przygotowana przez ukochaną osobę. A może to być budka z fast foodem w Miami gdzie w menu widnieją „Frytki krojone z miłością” serwowane przez zupełnie nieeleganckiego kucharza. Luksus to przede wszystkim możliwość zjedzenia tego co się pragnie w tym czasie i miejscu w którym się chce.
AWP