Luksusowy deser: Rachatłukum

1 Komentarz
7 Zdjęć
Poniedziałek, 29-07-2013

Chałwa, baklawa oraz rachatłukum to popularnie przysmaki wywodzące się z Turcji oraz Bliskiego Wschodu. Pod nazwą Turkish Delight pojawiły się w Europie dzięki z podróżnikom, którzy byli częstymi gośćmi w Stambule.

Rachatłukum,  przypominający owocową galaretkę, w języku arabskim oznacza „ukojenie gardła”. Jak głosi legenda przepis na ten smakołyk wynalazł pewien sługa na dworze sułtana po to, by uspokoić gadatliwe żony władcy. Po wielu próbach mieszania ze sobą słodkich syropów, miodu, bakalii udało się stworzyć idealną konsystencję i smak. Za stworzenie tego wyjątkowego deseru sułtan mianował sługę pałacowym cukiernikiem.

Współcześnie rachatłukum wyrabia się z mąki ziemniaczanej lub skrobi pszennej wymieszanej z orzechami, migdałami lub owocami. Kiedy smakołyk jest gotowy ma lekko ciągnącą konsystencję galaretki. Całość kroi się w kostki a następnie posypuje cukrem pudrem. Wśród najbardziej popularnych smaków występują owocowe, waniliowe, miętowe oraz te o aromacie wody różanej.

Przepis znajdziesz TU

MB

Luksusowy deser: Rachatłukum

Luksusowy deser. Rachatłukum

  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum
  • Luksusowy deser: Rachatłukum