Luksusowe desery: pierniki

5 Komentarzy
10 Zdjęć
Poniedziałek, 10-12-2012

Produkowane są wprawdzie przez cały rok, ale kojarzą się głównie z okresem świątecznym. Pierniki powstają z masy, na którą składają się mąka, mleko, jajka, miód, przyprawy korzenne. Można je piec w formie ciasteczek i ciastek albo ciasta. Pierniki muszą dojrzeć, dlatego trzeba je upiec znacznie wcześniej niż moment, kiedy chcielibyśmy je podać.

Przodkiem pierników są duże bochenki chleba z dodatkiem miodu popularne w średniowieczu. Wtedy także zaczęto wypiekać mniejsze formy, które były charakterystyczne dla tradycji miast handlowych Europy Północnej zrzeszonych w tzw. Ligę Hanzeatycką. Na początku wypiekano je m.in. w Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, Gdańsku i Toruniu. Następnie zaś eksportowano po krajach.

Ze względu na kosztowne dodatki używane do ich produkcji (przyprawy korzenne i bakalie pochodziły z importu), pierniki były towarem luksusowym, dostępnym tylko dla najzamożniejszych.

EM

  • Pn., 10-12-2012 Gość
    co za luksus :P
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 10-12-2012 Słoneczko
    Pyszne;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-12-2012 dexter
    Moje miasto słynie z pierników, czyli że żyje w luksusowym mieście ??? :>
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 16-12-2012 jurasa
    Upiekłam pierniki ze skórką pomarańczową i orzechami to nie tylko rarytas. to magia.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 17-12-2012 sudka
    Bez piernika nie ma swiąt.
    Odpowiedz Zgłoś