Luksusowe desery: magdalenki

1 Komentarz
11 Zdjęć
Wtorek, 17-07-2012

Nie tyle może deser, co ciastko, magdalenka należy jednak do najbardziej znanych na świecie słodkich przysmaków. Wypiek ten pochodzi z Francji, z Lotaryngii, a uwieczniony został przez słynnego francuskiego pisarza, Marcela Prousta, w jego powieściowym cyklu pt. “W poszukiwaniu straconego czasu”. W pierwszej części cyklu , książce pt. “W stronę Swanna”, zamoczona w herbacie magdalenka stanowi bodziec, który przypadkowo wywołuje wspomnienia: “(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)”

Termin “proustowska magdalenka” wszedł na stałe do słownika terminów literackich. Ciastko ma charakterystyczny kształt muszli – by go uzyskać należy użyć specjalnej formy, zwykle metalowej lub silikonowej. Jest wiele wariantów przepisu na magdalenki – zwykle ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny i tradycyjne mają lekko cytrynowy smak, ale bywają też np. czekoladowe.

Forma na magdalenki jest dostępna w sklepie Ale Dobre.

AT

  • Wt., 17-07-2012 Anula Psotula
    uwielbiam, zwłaszcza te cytrynowe... Hmm petit madeleine...
    Odpowiedz Zgłoś