Smakowite gruszki polane gorącym sosem czekoladowym i serwowane z lodami to składniki jednego z najpopularniejszych cukierniczych klasyków wywodzących się z Francji.
Historia tego wykwintnego deseru zaczęła się w roku 1865. Wtedy to Auguste Escoffier – ceniony kucharz, z okazji niezwykle popularniej wówczas operetki Offenbacha „La belle Helene” (Piękna Helena) nawiązującej do historii Heleny Trojańskiej, przygotował deser o tej samej nazwie na bazie owoców ugotowanych w syropie i serwowanych z dodatkami.
Paryżanie tak polubili ten słodki przysmak, że najczęściej delektowali się nim właśnie po spektaklach. Prosty deser, zyskał popularność i rozgłos, za sprawą świetnej kompozycji kontrastowych smaków (słodkiej gruszki i gorzkiej czekolady), które dodatkowo potęguje schłodzona gałka lodów serwowana na gorący sos. Niebo w gębie!
Przepis znajdziecie TU
MB