Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena

2 Komentarze
8 Zdjęć
Wtorek, 28-05-2013

Smakowite gruszki polane gorącym sosem czekoladowym i serwowane z lodami to składniki jednego z najpopularniejszych cukierniczych klasyków wywodzących się z Francji.

Historia tego wykwintnego deseru zaczęła się w roku 1865. Wtedy to Auguste Escoffier – ceniony kucharz, z okazji niezwykle popularniej wówczas operetki Offenbacha „La belle Helene” (Piękna Helena) nawiązującej do historii Heleny Trojańskiej, przygotował deser o tej samej nazwie na bazie owoców ugotowanych w syropie i serwowanych z dodatkami.

Paryżanie tak polubili ten słodki przysmak, że najczęściej delektowali się nim właśnie po spektaklach. Prosty deser, zyskał popularność i rozgłos, za sprawą świetnej kompozycji kontrastowych smaków (słodkiej gruszki i gorzkiej czekolady), które dodatkowo potęguje schłodzona gałka lodów serwowana na gorący sos. Niebo w gębie!

Przepis znajdziecie TU

MB

Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena

Luksusowe desery. Gruszki piękna Helena

  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Luksusowe desery: Gruszki piękna Helena
  • Wt., 28-05-2013 dana
    Kroję gruszki , leciutko podgotowuję ze skórką cytrynową, i cukrem, odsączam i polewam czekoladą...(piękna Helena w większych kawałkach).
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 06-06-2013 Gość
    Piekielne danie, kościół zabrania Takich herezji.
    Odpowiedz Zgłoś