Luksusowe desery: Crépes Suzette

3 Komentarze
15 Zdjęć
Czwartek, 28-06-2012

Nie byłyby jednymi z najpopularniejszych naleśników świata gdyby nie kuchenna katastrofa. W 1885 roku w Cafe de Paris w Monte Carlo na kolacji gościli książę Walii Edward VII i jego przyjaciółka, francuska piękność imieniem Suzette. Nastoletni kucharz, uważany już wtedy za wschodzącą gwiazdę kulinarnego świata, podając naleśniki nieopatrznie przewrócił stojący na stole kieliszek likieru pomarańczowego. Podobno zapatrzył się na towarzyszkę księcia. Alkohol momentalnie się zapalił. Henri Charpentier chcąc ratować sytuację, wylał na talerz jeszcze więcej likieru i położył płonący deser przed gośćmi. Efekt był tak samo spektakularny, jak pyszny. Wszyscy byli zachwyceni nowym, wyjątkowym smakiem. W takiej wersji podaje się je do dziś.

EM

  • Czw., 28-06-2012 Slawipa
    To chyba bylo w 1885 roku?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 28-06-2012 naleśnikara
    NIe ma tego złego coby na dobre nie wyszło
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 30-06-2012 Gość
    Z wpadki wszedl do historii. zazdroszczę.
    Odpowiedz Zgłoś