Luksusowe desery: biscotti

4 Komentarze
20 Zdjęć
Środa, 19-09-2012

Biscotti to pochodzące z Toskanii ciastka, które są niemal tak twarde, jak suchary, przeznaczone są bowiem do jedzenia z kawą lub herbatą, a nawet do maczania w ciepłym napoju. 

Często podaje się je także z winem deserowym lub likierem, np. Vin Santo lub Limoncello. Najstarsze przepisy na biscotti pochodzą z XIII wieku! Ich nazwa oznacza “dwukrotnie gotowane” (“bis” – dwa razy, “cotti” – gotowane), są one bowiem pieczone dwa razy. To bardzo słodkie ciastka, które zawierają dużo bakalii, szczególnie migdałów; czasem dodaje się do nich kawy lub kakao, by uzyskać biscotti kawowe lub czekoladowe. W całości lub w wersji pokruszonej bywają dodawane do różnych deserów. Popularne na całym świecie i łatwo dostępne, zarówno w sklepach, jak i kawiarniach.

  • Śr., 19-09-2012 gosc
    oczywscie, ze one nazywaja sie cantucci
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 20-09-2012 sonia7
    gosc (Śr., 19-09-2012) napisał:

    oczywscie, ze one nazywaja sie cantucci



    Biscotti to włoskie ciasteczka, zwane też cantuccini, podobne nieco do sucharków. Wspaniale smakują z herbatą.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 22-09-2012 Gość
    Super do moczenia, ale niebezpieczne są - zjada się ich za dużo na raz;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 08-10-2012 Gość
    kupuje takie w cukierni ,,pszczolka,, w siedlcach
    Odpowiedz Zgłoś