Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)

2 Komentarze
11 Zdjęć
Wtorek, 19-02-2013

Wielbiciele włoskich przysmaków, szczególnie ci, którzy odwiedzili Tortonę w Piemoncie, na pewno znają wyśmienity smak Baci di Dama (Pocałunki Damy), ciastek, z których to miasto słynie.

Nazwa nawiązuje do ich wyglądu: tradycyjnie dwa małe krążki ciasta, które są złączone, niczym w pocałunku, czekoladowym kremem. Przepis na nie powstał w 1893 roku w cukierni Zanotti w Tortonie, ale dziś znane są i lubiane w całych Włoszech, a także poza ich granicami.

Ważnym ich składnikiem są zmielone orzechy laskowe, które nadają im charakterystyczny smak, choć niektórzy zastępują orzechy migdałami. Dziś sprzedawana jest także komercyjna wersja, na którą łatwo natrafić we włoskich kawiarniach, restauracjach i delikatesach.

AT

Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)

Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)

  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Luksusowe desery: Baci di Dama (Całusy Damy)
  • Wt., 19-02-2013 Gość
    jadłam te czekoaldki ze zdjęcia... co one mają wspólnego z ciastkami?...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 19-02-2013 Gość
    Te czekoladki nie maja nic wspolnego z tymi ciastkami... Nie rozumiem dlaczego sie tu znajduja. Bo maja orzeszka w srodku? :/
    Odpowiedz Zgłoś