Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1

14 Komentarzy
6 Zdjęć
Piątek, 18-01-2013

Koniec i początek roku sprzyja wszelkiego rodzaju podsumowaniom, rankingom czy prognozom. Trendy nie omijają tak ważnej dziedziny naszego życia jak jedzenie (najdziwniejsze trendy żywieniowe)  Od obowiązujących mód zależy powodzenie gastronomicznych biznesów oraz sprzedaż produktów spożywczych. To co królowało na naszych stołach w ubiegłym roku, w tym odchodzi powoli do lamusa. Co będziemy zatem jeść w 2013 roku?

Rok kurczaka i ryb

Oczywiście tych z pobliskich gospodarstw i hodowli. Proste, nieskomplikowane smaki, które wcześniej były niedoceniane teraz mają swoje pięć minut. Trzeba je ponownie odkryć.

Domowe gotowanie

W modzie hand made a w kuchni homemade. Zaczynamy doceniać przygotowywanie posiłków własnymi siłami i według autorskich pomysłów. Do łask wracają też proste rzeczy, które z powodzeniem można zrobić samemu zamiast kupować gotowe m.in. domowe lody, majonez, dżemy, przeciery czy inne przetwory.

Mniej na talerzu

W modzie będzie pół porcji. Po prostu. Oprócz tego, że zostawianie jedzenia na talerzu jest nieeleganckie, nie każdy ma ochotę zjeść ogromne porcje serwowane w barach czy restauracjach. Poproszenie o ''połówkę'' nie będzie żadną gafą.

Regionalne produkty

Warzywa, owoce, mięso, pieczywo i nabiał od lokalnych dostawców, targi oraz kiermasze ekologicznej żywności nie zostały zdetronizowane. Na szczęście to co jemy ma dla nas coraz większe znaczenie. Będziemy częściej kupować od przysłowiowego rolnika niż w supermarketach.

Bez glutenu

Coraz częściej producenci żywności i restauratorzy uwzględniają grupę, która wcześniej - nie z własnej woli - była wykluczona a poszukiwania produktów bezglutenowych okazywały się karkołomne. Ale uwaga: wciąż warto czytać etykiety i dopytywać się ekspedientów czy kelnerów. Ostrożności nigdy za wiele.

Pieczywo i mięso

Prosto od rzeźnika (tak, rzeźnika, a nie żadnej galerii mięsnej), wiadomego pochodzenia. Wędliny delikatnie przyprawione, pachnące i nie świecące fluorescencyjnymi barwami czy datą ważności do 2015 roku. A chleb najlepiej pieczony w domu: początki mogą być trudne, ale potem satysfakcja z opanowania kunsztu gwarantowana.

EM

Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1

Modne jedzenie. Kulinarne trendy 2013. Co będziemy jeść w tym roku?

  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Pt., 18-01-2013 Gość
    Pół porcji i jedzenie od lokalnych dostawców:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 19-01-2013 Melia
    Czyli wychodzi na to, że to będzie rok świadomego jedzenia i żywności ekologicznej :-) Coś czuję, że Mc Donald odnotuje straty :-D Ja tam już od trzech lat kupuję w sklepach typu Organic i próbuję do zdrowej kuchni zachęcić również moich znajomych. Zresztą sam smak naturalnych produktów to po prostu poezja!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 20-01-2013 adu
    Wspaniały trend, trzeba dać odczuć wszystkim, którym trzeba, że za pieniądze trzeba oferować dobry towar.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 20-01-2013 Gość
    To wszystko jest prawdziwym luksusem. Wymaga czasu, a jak mówią "Bogaci maja pieniądze, a naprawdę bardzo bogaci maja pieniądze i czas".
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 20-01-2013 Gość
    mozna poogladac jak i co jedza na swiecie na blogu www.intopassion.pl zapraszamy
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 20-01-2013 Gość
    kto wymyśla te "trendy" i jakim trzeba być idiotą, żeby się nimi przejmować?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 21-01-2013 Gość
    No wreszcie normalnie , a nie szpanowanie na zdrowe SUSZI.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 22-01-2013 żakowicz
    Kurczaczek i chlebuś w domu upiczony i do tego ogóreczki z włanego ogrodka i co mi więcej trzeba .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 25-01-2013 Sabai
    Gdyby wszyscy mieli wieksza swiadomosc co jedna i pija , to Na swiecie mniej byloby chorych osob! Ja od dawna nie jem czerwonego miesa, pieke sama roznego rodzaju pieczywo i jem duzo warzyw i owocow ekologicznych I JESTEM ZDROWA EMERYTKA !!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 26-01-2013 Gość
    Jestem za..
    Odpowiedz Zgłoś
1 2