Jak degustować whisky

7 Komentarzy
9 Zdjęć
Czwartek, 28-06-2012

Podczas degustacji whisky można wyczuć aż 400 różnych aromatów, m.in. gruszkę, wanilię, karmel czy miód. To mocny trunek, wymagający odpowiednich rytuałów aby go w pełni docenić. Jak pić i smakować whisky?

Najpierw wybierz odpowiednie szkło. Może to być specjalny tumbler lub szklanka przypominająca kształtem kwiat tulipana. Chodzi o to żeby zgromadzone na dnie aromaty odpowiednio uwalniały się ku górze. Unieś szklankę, najlepiej jeśli tło w pomieszczeniu lub światło będą na tyle neutralne, że nie zaburzą koloru alkoholu. Barwa zawiera dużo informacji, jak na przykład wiek whisky i rodzaj beczki, w której była przechowywana. Trunek z beczek sherry ma ciemniejszy, bursztynowy odcień a ta dojrzewające w beczce po burbonie - złoty, miodowy. Kiedy lekko poruszysz szklanką, wykonując okrężne ruchy, na ściankach naczynia zaczną pojawiać się tzw. nóżki. Im wolniej ściekają, tym whisky jest starsza. Powąchaj whisky i spróbuj wyczuć aromaty. Weź mały łyk, pozwól chwilę poleżeć trunkowi na języku, żeby miał kontakt z kubkami smakowymi. Potem powoli połknij. Na końcu języka powinno się wyczuć słodycz, po bokach lekko słony aromat, a gorycz z tyłu.

EM