Foie gras w koniaku

Tagi: foie gras, koniak
37 Komentarzy
2 Zdjęcia
Czwartek, 19-02-2009

Foie gras w koniaku

Produkowany od stuleci, najbardziej francuski z francuskich przysmaków w swej nalepszej i najbardziej klasycznej formie, czyli foie gras z kaczki w koniaku.

Foie gras, czyli delikatne pasztety z wątróbek kaczych lub gęsich są czołowym ambasadorem francuskiej kuchni na świecie. Z uwagi na swoją ekskluzywność i proces wytwarzania jest to towar rzadki w skali światowej, a nad Sekwaną traktowany jako część dziedzictwa kulturowego. Francuzi najchętniej jadają foie gras jako przystawkę do głównego dania, lekko roztopione na grzance, z dodatkiem białego lub różowego wina.

Produkt pochodzi z rodzinnej wytwórni Mady Hanquiez.

Cena: 190 zł (200 g)

Kupisz go w internetowym sklepie Rue Gourmet – Aleja Smakoszy.

Foie gras w koniaku

AWP

  • Czw., 19-02-2009 gość
    Wy wiecie jak to powstaje???????
    nie????
    to nie propagowac tego chociaz w Polsce!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 mala mimi
    "Z uwagi na swoją ekskluzywność i proces wytwarzania jest to towar rzadki w skali światowej"
    no tak, proces wytwarzania jest naprawde niczego sbie. wsadzcie se rure w morde i tuczcie sie sami mendy.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    Dziedzictwo kulturowe! Kuźwa!Męczenie zwierząt i tyle!Jak można propagować coś takiego!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    TA BYL OSTATNIO PROGRAM W TV JAK ROBIĄ TE "Foie gras, czyli delikatne pasztety z wątróbek kaczych lub gęsich" - RURA W MORDE BIEDNEGO ZWIERZAKA I NAPEŁNIAJĄ KACZKĘ/GĘŚ JAK JAKIS WOREK ROZNYM GÓWNEM. BIEDNY PTAK PRAWIE ZDYCHA W MĘCZARNIACH. TOTALNA MASAKRA.

    A TAK NAWIASEM MOWIĄĆ TO CZYM TO SIE RÓŻNI OD ZWYKŁEJ POLSKIEJ PASZTETOWEJ????
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    gość (Czwartek, 19-02-2009) napisał:



    TA BYL OSTATNIO PROGRAM W TV JAK ROBIĄ TE "Foie gras, czyli delikatne pasztety z wątróbek kaczych lub gęsich" - RURA W MORDE BIEDNEGO ZWIERZAKA I NAPEŁNIAJĄ KACZKĘ/GĘŚ JAK JAKIS WOREK ROZNYM GÓWNEM. BIEDNY PTAK PRAWIE ZDYCHA W MĘCZARNIACH. TOTALNA MASAKRA.A TAK NAWIASEM MOWIĄĆ TO CZYM TO SIE RÓŻNI OD ZWYKŁEJ POLSKIEJ PASZTETOWEJ????


    tym ze pasztetowa kosztuje cos kolo 5 zl. i nie tuczy sie zwierzecia tak, ze woli rozbic sobie leb o mur niz byc meczone poprzeez wpychanie rury do zoladka.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    nie dość, że wątróbka, to jeszcze męczone zwięrzęta. fu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    ekolodzy się znależli
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    gość (Czwartek, 19-02-2009) napisał:



    ekolodzy się znależli


    tu nie trzeba byc ekologiem. trzeba miec troche wspolczucia dla zywyh istot
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 gość
    Cóż. Pokazywanie tego g?wna w dzisiejszych czasach jest co najmniej niesmaczne. Nie wstyd wam?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-02-2009 kirri
    Foie gras, czyli chorobliwie stłuszczona wątroba sadystycznie zamęczanych zwierząt. Smacznego. (Francuzi to zawsze byli zboczeńcy.)
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4