Drink na weekend: Tatanka

3 Komentarze
4 Zdjęcia
Piątek, 05-10-2012

Tatanka to polski wkład do światowego leksykonu koktajlowego. W języku indiańskiego plemienia Lakota słowo “tatanka” oznacza bizona. Drink ten nazywany  bywa także Szarlotką.

Niepowtarzalny smak Żubrówki idealnie łączy się ze smakiem i aromatem jabłek. Niektórzy barmani jeszcze podkreślają jabłkową nutę, dodając do koktajlu odrobiny szwajcarskiego likieru cynamonowego Goldschlager. Napój ten bywa serwowany w akompaniamencie deserów.

50ml Żubrówki
100ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciskanego, w ostateczności nieklarowanego)
25ml Goldschlager (opcjonalnie)
kilka kropel soku z cytryny
Wymieszaj w shakerze z lodem. Udekoruj plasterkami jabłka, posyp cynamonem.

  • Pt., 05-10-2012 Gość
    Jak ma być zwany "szarlotką" to przepis jest inny:
    - żubrówka
    - redd's jabłkowy
    - tymbark jabłkowo-miętowy
    - kostki lodu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 kotek
    Znamy , znamy i lubimy.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 07-10-2012 tata
    Tatanka ładnie brzmi .
    Odpowiedz Zgłoś