Drink na weekend: Caipiroska

4 Komentarze
8 Zdjęć
Piątek, 09-11-2012

Łatwo pomylić Caipiroskę z Caipirinhą. Oba te koktajle pochodzą z Brazylii i mają taką samą recepturę – różnica tkwi w bazie alkoholowej: Caipirinhę przygotowuje się na bazie brazylijskiego alkoholu cachaça, natomiast Caipiroskę – z wódką. Jako że na brak doskonałej jakościowej wódki nie możemy narzekać, proponujemy zatem przygotowanie na piątkowy wieczór tej wersji napoju. To znakomity koktajl na coraz bliższy karnawał – jak wiadomo, mało kto potrafi się tak bawić w karnawale, jak Brazylijczycy.

Składniki:

1 limonka, pokrojona w cząstki
3 łyżeczki cukru
15ml syropu cukrowego
60ml wódki
lód

Limonkę  zmieszaj w shakerze z cukrem i syropem. Dodaj garść kostek lodu i wódkę. Energicznie wymieszaj, udekoruj ćwiartką lub plasterkiem limonki.

AT

  • Pt., 09-11-2012 uhaha
    Jak to piją to się bawią no nie?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 09-11-2012 barman
    jak dla mnie to powinno sie dodawać lód kruszony a nie kosci jak piszecie w przepisie...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 09-11-2012 barman c.d.
    Piszecie jak zrobić ten drink a potem wrzucacie film na którym osoba przygotowuje go zupełnie inaczej(a robi dobrze). Przecież można obejrzeć film i dopiero napisać jak się to robi...jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś robił caipirinhe w shakerze...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 09-11-2012 jarooo
    będę pił dzisiaj ;) ale z cytryną bo taniej wyjdzie ;P
    Odpowiedz Zgłoś