Białooo-czerwoni, czyli koktajl bananowo-truskawkowy

2 Komentarze
7 Zdjęć
Czwartek, 07-06-2012

Potrzebujesz zaledwie dwóch minut, by wyczarować przepyszny i zdrowy koktajl w sam raz do wznoszenia toastów z okazji strzelonych goli. To propozycja przygotowana przez Pana Roberta Muzyczkę - szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na 6 porcji:
- 500 g truskawek
- 3 banany
- garść pokruszonego lodu w kostkach                
- 400 ml mleka
- cukier z prawdziwą wanilią
- cynamon mielony
 
Truskawki zmiksuj i przelej do wysokich szklanek (do połowy). Następnie zmiksuj banany, cukier waniliowy, pokruszony lód i mleko. Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlej (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Koktajl można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem i udekorowaną listkiem mięty.

AG