Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych

2 Komentarze
4 Zdjęcia
Piątek, 12-04-2013

„Wiem, co jem”, hasło używane przez dostawców żywności ekologicznej  , dietetyków i twórców programów kulinarnych, pasuje jak ulał do tego, co ostatnio dzieje się na rynku spożywczym. Ludzie, kierując się powyższą maksymą, podejrzliwie przypatrują się wszelkim przetworom mięsnym, które odbiegają od tego, czym powinny być.

Afery mięsne dały się we znaki sprzedawcom, ponieważ kupowanie mięsa przypomina dziś rosyjską ruletkę. Wygranymi w tej sytuacji mogą okazać się restauracje serwujące dania kuchni egzotycznej oraz dostawcy mięs egzotycznych. Skoro nie można być pewnym tego, jak przetrawi się danie, nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso wołowe lub wieprzowe zastąpić szarańczą w sosie sojowym bądź salsa.

Jak podaje „Daily Mail”, od wybuchu afery z koniną Brytyjczycy chętniej próbują potraw egzotycznych. Na wyspach wzrósł popyt na mięso z ogona aligatora (popularne głównie w Tajlandii, Afryce i Australii) oraz smażone koniki polne (typowe dla kuchni meksykańskiej). Coraz popularniejsze jest też mięso z kangura – chude, bogate w białko, z którego przyrządza się m.in. steki.

Większe zainteresowanie mięsami egzotycznymi odnotowano już oczywiście przed ostatnimi aferami i nie tylko w Wielkiej Brytanii. Mięso z zebry i antylopy trafia także na stoły pozostałych Europejczyków. Przybywa też miłośników bug cuisine , czyli potraw z owadów. Dania te dotarły niedawno także do Polski. Wyglądają one wprawdzie mniej apetycznie od krewetek, ale opory przed ich spożywaniem wynikają głównie z psychicznych uprzedzeń.

Jak stwierdził na łamach „Daily Mail” Paul Webb, dyrektor firmy Exotic Meats, w ciągu tygodnia odnotowano w niej dziesięciokrotny wzrost sprzedaży. Ludzie chętniej i odważniej próbują nowych rzeczy, które mogliby traktować jako alternatywę dla wołowiny.

MM

Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych

Na wyspach wzrósł popyt na mięso z ogona aligatora

  • Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych
  • Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych
  • Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych
  • Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych
  • Pt., 12-04-2013 misio
    Nie ma tego zlego , coby na dobre nie wyszło.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 12-04-2013 acidburn
    Zawsze jakaś alternatywa dla normalnego mięsa jest ;)
    Odpowiedz Zgłoś