14-latek najmłodszym szefem kuchni

6 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 11-09-2013

Drżyjcie szefowie kuchni w najlepszych restauracjach świata, bo oto nadchodzi Flynn McGarry. Ten amerykański nastolatek postawił sobie za cel zdobycie największej ilości gwiazdek Michelin i jest na dobrej drodze, żeby to osiągnąć. Karierę zaczął jako 10-latek. Nauczył się gotować, bo nie smakowała mu kuchnia mamy. Najpierw eksperymentował z prostymi daniami, które podawał rodzinie i znajomym. Okazało się, że ma wielki talent.

Mimo młodego wieku Flynn ma już na koncie staż w wielu prestiżowych restauracjach. Szkolił się m.in. w Alinea, uznawanej za jedną z topowych w branży gastronomicznej. Nauka nie poszła na marne i młody kucharz, będąc pod wpływem nurtów i trendów, praktykowanych przez starszych oraz bardziej doświadczonych kolegów po fachu, zaczął przyrządzać coraz to bardziej wyszukane menu.

Teraz w swoim rodzinnym domu w Los Angeles, uruchomił restaurację o znaczącej nazwie Eureka. Aby zarezerwować tam stolik trzeba zrobić to z dużym wyprzedzeniem. Najmłodszy szef kuchni na świecie zna swoją wartość: za przygotowane przez niego menu degustacyjne trzeba zapłacić ok. 150 dolarów od osoby.

Co takiego proponuje Flynn McGarry swoim gościom? Są to głównie dania, kompozycją nawiązujące do idei kuchni molekularnej. Przykładowe pozycje z wiosennego menu to np. białe szparagi ze słoniną, pszenicą, jagodami i szczawiem; nadziewane kapelusze grzybów z rzodkiewką, skórą wieprzową, żółtkiem i cytryną konserwową; biała czekolada z mandarynką, żółtym burakiem.

[youtube]

EM

14-latek najmłodszym szefem kuchni

14-latek najmłodszym szefem kuchni

  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • 14-latek najmłodszym szefem kuchni
  • Śr., 11-09-2013 friend
    Swietnie!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 11-09-2013 Gość
    to brzmi bardziej jak kuchnia fusion niz molekularna...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 12-09-2013 Golinda
    Gość (Śr., 11-09-2013) napisał:

    to brzmi bardziej jak kuchnia fusion niz molekularna...


    Nie bądź czepliwy. Autor wiedział, że jakieś rodzaje kuchni istnieją, ale mu się nazwy pomyliły :-)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-09-2013 jaga
    Dobrze mu z oczu patrzy i widać po osiagnieciach pazur , zyczę mu sukcesow.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-09-2013 synek
    mistrzuniu.!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-09-2013 Gość
    irlandczyk on pewnie jest.
    Odpowiedz Zgłoś