10 rzeczy, których nie wiecie o winie

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 27-06-2012

W lampce wina jest coś magicznego i jednocześnie uwodzicielskiego. Białe lub czerwone, wytrawne czy łagodne - każda butelka ma swoją historię, własny zapach, niepowtarzalny smak i aromat. Wino to jeden z popularniejszych alkoholi na świecie, ale jest jeszcze całkiem sporo zaskakujących rzeczy,  które warto o nim wiedzieć. Oto 10 z nich.

1. Niektórzy ludzie cierpią na oenofobię (oenophobia). Jest to choroba, która objawia się strachem przed wypiciem wina lub wręcz nienawiścią do niego. Jej przyczyna nie jest znana, jednak niektórzy specjaliści twierdzą, że może mieć coś wspólnego z rodzajem fobii społecznej.

2. Najstarsze wino ma 6 tys. lat. Zostało odkryte podczas wykopalisk archeologicznych w południowej Armenii.

3. Kiedy otwarto grób egipskiego władcy Tutanchamona, w środku znaleziono kilka skrzynek wina.  Wszystkie opatrzone etykietką z nazwą twórcy i rodzajem alkoholu. Bardzo precyzyjne opisy dorównują standardom, zgodnie z którymi opisuje się współczesne butelki.

4. Najdroższym winem jest Chateau Lafitte-Rothschild z Pauillac we Francji. Zbiór 300 butelek niedawno sprzedano na aukcji za 540 tys. dolarów. Do miłośników tego rzadkiego wina należy kilku byłych prezydentów USA.

5. Czerwone wino może być produkowane tylko z czerwonych winogron. Białe natomiast wytwarza się zarówno z białych jak i czerwonych. 

6. Tylko w samej Kalifornie w przemyśle winiarskim pracuje prawie 150 tys. osób.

7. Powszechnie uważa się, że kształt płytkiego i szeroko rozchodzącego się ku górze kieliszka do wina (pucharka) był inspirowany piersiami Marii Antoniny. Grecy twierdzą jednak, iż jest on w rzeczywistości hołdem Heleny Trojańskiej.

8. Wino z prawdziwym korkiem nie jest przechowywane w pozycji stojącej, tak jak często widzimy w sklepach. Leżakuje ono na boku, w pozycji poziomej, żeby alkohol miał kontakt z korkiem. To zapobiega wysuszeniu wina i ogranicza dopływ powietrza. Butelki ze sztucznym korkiem   przechowywane są pionowo.

9. Wino traktowane jako związek chemiczny jest uważane za bardziej skomplikowane niż surowica, ponieważ zawiera wiele organicznych substancji chemicznych.

10. Wbrew powszechnemu przekonaniu, upływ czasu nie sprzyja wszystkim winom. Większość produkowanych trunków można pić od razu.

EM

  • Śr., 27-06-2012 Gość
    Juz wiem dlaczego tak dobrze pije mi sie winko skoro inspiracja kielonka jest biuscik Heleny.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 27-06-2012 Gość
    punktu nr 9 przyznam nie rozumiem zupełnie ;/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 28-06-2012 Gość
    surowce --- 9
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 28-06-2012 Gość
    Wino to siła i porażka.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 30-06-2012 Gość
    Bogata treśc w ciekawostki fajnie sie czyta.
    Odpowiedz Zgłoś